Belföld

Feltalálta magát a Celladam – nem fizet a Fradinak

Mivel a Celladam-cégcsoport továbbra sem fizette ki a megállapodásban rögzített 300 millió forintot, az FTC felbontotta a Kovács Ádám feltaláló, vállalkozóval tavaly év végén kötött szponzori szerződését. A Fradi - a klub vezetői szerint - így sem kerül a tönk szélére.

A „befektető” hoszszú ideje pénz helyett csupán ígéretözönnel boldogította a zöld-fehéreket, s ennek fényében különösen meglepő, hogy Furulyás János klubelnök a csütörtöki rendkívüli elnökségi ülés után kijelentette: továbbra is bízik abban, hogy „Kovács valamikor a jövőben még partnere lehet a Ferencvárosnak”.

Egyszer már otthagyták

 Demján is feladta

 

2003. október 13-án a Magyar Labdarugó Liga soros elnökségi ülésén Demján Sándor elnök váratlanul bejelentette: lemond tisztségéről.  “Az MLL-ben betöltött tisztségemről a mai nappal lemondok. Sajnálom, hogy nem tudtam a magyar labdarúgást saját elvárásaimnak megfelelően segíteni. Remélem, hogy a labdarúgást szerető emberek és szakemberek segítségével a jövőben sikerül eredményt elérni” – mondta a leköszönő elnök.

A Fotex Rt. 2003 novemberében hosszas alkudozások után megállapodott az FTC Egyesülettel és az FTC Rt.-vel, hogy megszünteti a Fotex Rt. és az FTC Rt. között 2001. július 21-én létrejött, 2 400 000 forint névértékű üzletrészének megvásárlására létrejött adásvételi szerződést.

Ezen felül az FTC Egyesület és az FTC Rt. bizonyos kizárólagos jogokat ruházott a Fotex Rt.-re véglegesen. A Fotex Rt. a megállapodás szerinti részleges kereskedelmi jogok vételárát oly módon teljesíti, hogy az általa a részleges kereskedelmi jogokért fizetendő ellenértékbe beszámítja az FTC Egyesület részéről a részvények visszaszolgáltatása miatt keletkezett fizetési kötelezettséget. 


Réígért a Celladam

 A szponzorálás belügy

Január elején Kovács Ádám a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában azt közölte, hogy a Ferencvárostól „elvették a bajnokságot”, ám „megdönthetetlen bizonyítékaival” nem állt elő.

Február közepén Kovács rögzítette, hogy „nyugalom van a csapat háza táján”, jóllehet közölte azt is: háromszázmillió forintos hiánya van a csapatot működtető gazdasági társaságnak. „Megvan, meglesz a pénz az FTC Rt. működtetésére” – mondta a sportnapilapnak, hozzátéve: természetesen ő, azaz Kovács Ádám fizet majd.

Hogy semmi kétség ne legyen efelől, a feltaláló kijelentette: „Szeretném megnyugtatni a Fradi minden szurkolóját: valódi szerződés született a szponzorálásról, és létezik az a vállalkozói kör is, amely biztosíték a szükséges pénz előteremtésére. Az első fizetési határidő majd csak március közepén jár le. Hogy aztán a közös financiális ügyeinket miként rendezzük az FTC-vel, az már a mi belügyünk” – mondta a feltaláló vállalkozó.

Kovács Ádám a Fotex-csoport kiválása után, november 25-én állapodott meg a Ferencvárossal: a szerződés szerint az új mecénás – három esztendőn keresztül – évi négyszázmillió forinttal támogatja a zöld-fehéreket, majd 2006-ban újabb háromszázmilliót ad a részvényekért, így tulajdonossá lép elő. A kontraktus értelmében Kovács – minden esztendőben – kétszázmillió forintig magára vállalja a futballszakosztály veszteségeit.


Az azonban már a nagyonalú ajánlat idején is kétséges volt, hogy honna van Kovás Ádámnak ennyi pénze. A HVG-nek adott interjúban az újdonsült szponzor annak idején elismerte: cége, a Celladam forgalma tavaly alig haladta meg a százmillió forintot. (Más források szerint még a felét sem.) Ugyanakkor Kovács az állítólagos százmilliót 2004-ben meg akarta százszorozni.


Mindazonáltal Kovács Ádám – színrelépése után – azt mondta a Népszabadságnak: az FTC működtetéséhez szükséges milliárdos nagyságrendű öszszeget „kisvállalkozók” adják össze, akik „nem csupán a szeretetüket, hanem a munkájukat, energiájukat is hajlandók feláldozni a Fradiért”. Kovács később már amondó: a termékei eladásából származó összegből támogatja a csapatot.


Álmodj Celladam!

A hatvanöt éves feltaláló a rák elleni gyógyszer piacra dobásában bízott, aztán egy bioerőmű ötletével rukkolt elő, amely képes lenne az ország energiaellátásának 40 százalékát fedezni. A vállalkozó az ezektől az ötleteitől remélte, hogy megsokszorozza cége nyereségét.


Közben a Mai Nap arról számolt be, hogy Kovács Ádám harcban áll az adóhivatallal: az APEH-től – egy rejtélyes, szabadalmi védettséget élvező fehér por ellenében – 250 millió forint áfát kíván viszszaszerezni. Az adóhatóság viszont nem akar fizetni, mondván: részint nem vizsgáltathatta be az anyagot, részint Kovács eleve be sem fizette utána az áfát.


Vakon bízik a Fradi


Az FTC egyesületi elöljárója Furulyás János a csütörtöki tanácskozást követő sajtótájékoztatón egyébként feltűnően nyugodtnak tetszett, és közölte: „Nincs csődhelyzet, minden ki van fizetve, az APEH felé sincs tartozásunk!” Az elhangzottak szerint az Üllői úton most új támogatók után néznek, ám Furulyás egyetlen konkrétumot sem említett.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.