Belföld

Feltalálta magát a Celladam – nem fizet a Fradinak

Mivel a Celladam-cégcsoport továbbra sem fizette ki a megállapodásban rögzített 300 millió forintot, az FTC felbontotta a Kovács Ádám feltaláló, vállalkozóval tavaly év végén kötött szponzori szerződését. A Fradi - a klub vezetői szerint - így sem kerül a tönk szélére.

A „befektető” hoszszú ideje pénz helyett csupán ígéretözönnel boldogította a zöld-fehéreket, s ennek fényében különösen meglepő, hogy Furulyás János klubelnök a csütörtöki rendkívüli elnökségi ülés után kijelentette: továbbra is bízik abban, hogy „Kovács valamikor a jövőben még partnere lehet a Ferencvárosnak”.

Egyszer már otthagyták

 Demján is feladta

 

2003. október 13-án a Magyar Labdarugó Liga soros elnökségi ülésén Demján Sándor elnök váratlanul bejelentette: lemond tisztségéről.  “Az MLL-ben betöltött tisztségemről a mai nappal lemondok. Sajnálom, hogy nem tudtam a magyar labdarúgást saját elvárásaimnak megfelelően segíteni. Remélem, hogy a labdarúgást szerető emberek és szakemberek segítségével a jövőben sikerül eredményt elérni” – mondta a leköszönő elnök.

A Fotex Rt. 2003 novemberében hosszas alkudozások után megállapodott az FTC Egyesülettel és az FTC Rt.-vel, hogy megszünteti a Fotex Rt. és az FTC Rt. között 2001. július 21-én létrejött, 2 400 000 forint névértékű üzletrészének megvásárlására létrejött adásvételi szerződést.

Ezen felül az FTC Egyesület és az FTC Rt. bizonyos kizárólagos jogokat ruházott a Fotex Rt.-re véglegesen. A Fotex Rt. a megállapodás szerinti részleges kereskedelmi jogok vételárát oly módon teljesíti, hogy az általa a részleges kereskedelmi jogokért fizetendő ellenértékbe beszámítja az FTC Egyesület részéről a részvények visszaszolgáltatása miatt keletkezett fizetési kötelezettséget. 


Réígért a Celladam

 A szponzorálás belügy

Január elején Kovács Ádám a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában azt közölte, hogy a Ferencvárostól „elvették a bajnokságot”, ám „megdönthetetlen bizonyítékaival” nem állt elő.

Február közepén Kovács rögzítette, hogy „nyugalom van a csapat háza táján”, jóllehet közölte azt is: háromszázmillió forintos hiánya van a csapatot működtető gazdasági társaságnak. „Megvan, meglesz a pénz az FTC Rt. működtetésére” – mondta a sportnapilapnak, hozzátéve: természetesen ő, azaz Kovács Ádám fizet majd.

Hogy semmi kétség ne legyen efelől, a feltaláló kijelentette: „Szeretném megnyugtatni a Fradi minden szurkolóját: valódi szerződés született a szponzorálásról, és létezik az a vállalkozói kör is, amely biztosíték a szükséges pénz előteremtésére. Az első fizetési határidő majd csak március közepén jár le. Hogy aztán a közös financiális ügyeinket miként rendezzük az FTC-vel, az már a mi belügyünk” – mondta a feltaláló vállalkozó.

Kovács Ádám a Fotex-csoport kiválása után, november 25-én állapodott meg a Ferencvárossal: a szerződés szerint az új mecénás – három esztendőn keresztül – évi négyszázmillió forinttal támogatja a zöld-fehéreket, majd 2006-ban újabb háromszázmilliót ad a részvényekért, így tulajdonossá lép elő. A kontraktus értelmében Kovács – minden esztendőben – kétszázmillió forintig magára vállalja a futballszakosztály veszteségeit.


Az azonban már a nagyonalú ajánlat idején is kétséges volt, hogy honna van Kovás Ádámnak ennyi pénze. A HVG-nek adott interjúban az újdonsült szponzor annak idején elismerte: cége, a Celladam forgalma tavaly alig haladta meg a százmillió forintot. (Más források szerint még a felét sem.) Ugyanakkor Kovács az állítólagos százmilliót 2004-ben meg akarta százszorozni.


Mindazonáltal Kovács Ádám – színrelépése után – azt mondta a Népszabadságnak: az FTC működtetéséhez szükséges milliárdos nagyságrendű öszszeget „kisvállalkozók” adják össze, akik „nem csupán a szeretetüket, hanem a munkájukat, energiájukat is hajlandók feláldozni a Fradiért”. Kovács később már amondó: a termékei eladásából származó összegből támogatja a csapatot.


Álmodj Celladam!

A hatvanöt éves feltaláló a rák elleni gyógyszer piacra dobásában bízott, aztán egy bioerőmű ötletével rukkolt elő, amely képes lenne az ország energiaellátásának 40 százalékát fedezni. A vállalkozó az ezektől az ötleteitől remélte, hogy megsokszorozza cége nyereségét.


Közben a Mai Nap arról számolt be, hogy Kovács Ádám harcban áll az adóhivatallal: az APEH-től – egy rejtélyes, szabadalmi védettséget élvező fehér por ellenében – 250 millió forint áfát kíván viszszaszerezni. Az adóhatóság viszont nem akar fizetni, mondván: részint nem vizsgáltathatta be az anyagot, részint Kovács eleve be sem fizette utána az áfát.


Vakon bízik a Fradi


Az FTC egyesületi elöljárója Furulyás János a csütörtöki tanácskozást követő sajtótájékoztatón egyébként feltűnően nyugodtnak tetszett, és közölte: „Nincs csődhelyzet, minden ki van fizetve, az APEH felé sincs tartozásunk!” Az elhangzottak szerint az Üllői úton most új támogatók után néznek, ám Furulyás egyetlen konkrétumot sem említett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik