Belföld

A berlini állatkert óriáspandáját inszeminációval próbálják teherbe ejteni

Inszeminációval, azaz méhen belüli megtermékenyítéssel próbálkoznak Yan Yan-nál, a berlini állatkert óriáspandájánál. Ráadásul több donortól „spermakoktélt" fecskendeznék be a pandalány méhébe!

Kínai szakértők utaztak Berlinbe, hogy megvitassák a pandalány mesterséges megtermékenyítésének kérdését – írja a Reuters. A 19 éves Yan Yant korábban hatszor próbálták megtermékenyíteni mesterséges úton a 26 éves Bao Bao-val, aki szintén az állatkert lakója.

Mivel mindenegyes próbálkozás kudarccal végződött, ezért a kutatók most több hímtől származó spermakeverékkel próbálkoznak teherbe ejteni a pandalányt. Kínában a módszert már használják, sőt sikeresnek is mondható: az elmúlt években 64 pandakölyök szültetett „spermakoktélok” segítségével.

A pandák fogságban rendkívül ritkán szaporodnak. Egyrészt a fogságban élő állatnak a természetben soha nem volt lehetősége a párosodás megfigyelésére, így hiányoznak nála a megfelelő viselkedési minták. Másrészt a pandák évente csak három nap termékenyek, így az időzítés szintén nehézséget okoz.

A berlini állatkert pandalányának különleges megtermékenyítése áprilisban zajlik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik