Belföld

Amerikai neheztel az EU-ra a Microsoft elítélése miatt

Az Európai Bizottság rendelkezése, hogy a Microsoft biztosítson Media Player mentes Windows verziót, akadályozza az innovációt, és a Microsoft riválisait segíti a tisztességes verseny elősegítése helyett - nyilatkozta az amerikai igazságügyi minisztérium versenyügyekben illetékes államtitkára.

Hewitt Pate nyilatkozata a bizottság által kirótt 497,2 millió eurós bírsággal kapcsolatban a „szerencsétlen” jelzőt használta, mivel az összeg meghaladja a bizottság árkartellekre kirótt bírságait, ezért véleménye szerint rossz üzenetet küld a trösztellenes vizsgálatok prioritásairól.

Az amerikai kormányzat megvívta saját trösztellenes harcát a Microsofttal az 1998-ban indított és 2002-ben megegyezéssel zárult ügyben. A kormányzat ugyan a cég feldarabolását indítványozta, de soha nem javasolta a Windows bármely részének eltávolítását, és ezt okkal tette, fejtegette Pate.

„Monopolváddal élni egy termék frissítése és feljavítása kapcsán, és jogorvoslatként kódeltávolítást követelni, nem várt következményekhez vezethet”, fogalmazott Pate. „ Az egészséges trösztellenes politikának nem szabad befagyasztania az innovációt és a versenyt még a domináns cégeknél sem. Az ezzel ellentétes megközelítés azzal a veszéllyel jár, hogy a versenytársakat védjük a verseny helyett olyan módon, ami végső soron az újításnak okoz kárt, és a felhasználónak, akinek pedig profitálnia kellene belőle.”

Pate szerint az EU másik döntése – hogy megköveteli a Microsofttól szervertechnológiájának megosztását a termékeivel való hatékony együttműködés érdekében – hasonlít az amerikai megközelítéshez, bár az EU konkrét elvárásainak hatását egyelőre korai volna felmérni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik