Belföld

Szekeres szerint 2008-ban is jöhet az euró, de mérlegelni kell

Van lehetőség arra, hogy Magyarország teljesítse az euró 2008-as bevezetését feltételező követelményeket, ám az ehhez szükséges áldozatok mértékét mérlegelni kell - mondta Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Európai Újságírók Szövetsége szervezte sajtótájékoztatón az államtitkár, személyes véleményét ismertetve, 2010-et nevezte az euró bevezetése kívánatos időpontjának, mivel szavai szerint ekkorra rendeződhet át kedvezően a magyar gazdaság és érheti el azt a növekedési pályát, ami a közös valuta bevezetéséhez kell.

Szekeres Imre hangsúlyozta: az uniós csatlakozás ténye az inflációt nem növeli, jövő decemberben a fogyasztói árak 4,3 százalékkal haladhatják meg az egy évvel korábbit. Elmondta azt is, hogy a kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek sürgősségi tárgyalással azt a törvénytervezetet, ami az uniós ügyekben a kabinet és a parlament viszonyát rendezi.

Hozzátette: amennyiben a kétharmados törvényt a Fidesz nem szavazza meg, a kormány akkor is az abban foglaltaknak megfelelően fog eljárni, mivel a benyújtott törvénytervezet az államtitkár szerint a korábbi négypárti konszenzuson alapul. Emlékeztetett arra, hogy az euró bevezetése a GDP növekedési ütemét 0,6-0,9 százalékponttal növelheti. A jövő héten kezdődnek a tárgyalások a közös valuta magyarországi bevezetésének időpontjáról és várhatóan tavaszra a döntés is megszületik a kérdésben.

“Remélem, hogy a jegybank támogatja a kormánynak az időpontot illető elhatározását” – mondta Szekeres Imre. Az uniós tagság bérekre történőt hatását illetően elmondta: ha fennmarad az elmúlt 7-8 év GDP növekedési üteme, illetve a reálkeresetek bővülése, akkor 8-10 év alatt a magyarországi reálkeresetek elérhetik az unió jelenlegi átlagszintjét.

A csatlakozással megnyíló uniós források az idén 170 milliárd forintos támogatást jelentenek, amivel 236 milliárd forintos fejlesztést lehet megvalósítani, “az uniós források 2005 és 2006-ban 2,8 milliárd euróra nőnek, 2007-2013 között pedig évente 4,5 milliárd eurót tehetnek ki” – mondta.

Szekeres Imre szerint a magyar közigazgatás felkészült a csatlakozás utáni teendőkre, bár hozzátette, hogy komoly tanuló időszak következik. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a szociálpolitikai támogatások elosztásában nagyobb hatékonyságra kell törekedni.

Hozzátette: a gyermekek után nyújtott építési kedvezmény megemelése, a támogatás megelőlegezhető volta, illetve az 5 millió forintos kamattámogatásos kedvezményes hitel egy fiatal párt hozzájuttathat az első lakásához.

“A cél nem az, hogy adófizetők pénzéből családok második, vagy netán harmadik lakáshoz jutását támogassa az állam” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik