Belföld

A Kapi – Tokaji aszú, Kapi, 6 puttonyos,1999, Disznókő

A Disznókő, a Tokaji reneszánsz élharcosa, sok nagy dobás után megalkotta talán legszebb aszúját.


A Kapi – Tokaji aszú, Kapi, 6 puttonyos,1999, Disznókő 1
Tokaji aszú, Kapi, 6 puttonyos,1999, Disznókő

Az ültetvényen heverésző szikláról elnevezett hajdani nobilis százhek-táros birtok a hagyományos tokaji-értelmezéstől elrugaszkodó, a (nemzetközi) piac által visszaigazolt új szemlélet és technológia élharcosa Hegyalján, mely a barna, kenyér-héjszínű, agyonászkolt, avinált (alkohollal megerősített, fortified) aszúk világába szinte berobbant világos-virágos-gyümölcsös hatputtonyosával bő tíz éve. A kombinátos korszak eszményét megkérdőjelező új paradigma máig nem csituló anyázást generált, melynek részletezésétől kíméletesen eltekintünk.

Annyi bizonyos, hogy a Kapi látványos elismerésben részesült Napnyugaton: a Monsieur Desseauve és Bettane szerkesztette-kóstolta Carnets Dégustation Tokajt is elemző számában a Disznókő ‘99-es Kapi aszúja kapta a legtöbb pontot. A francia bírák szerint a Kapi „mindenekelőtt tanúbizonyságát adja a bársonyos textúrának, és egy semmihez sem fogható eleganciának. Nagy stílus, nagy klasszis”.

Ennek fő oka a mesés évjárat mellett a Disznókő genézisében rejlik. Abban a kifinomult, franciás hatásokat magába olvasztó mesterségbeli tudásban, mely a pompás nyáron szépen aszúsodott, négyszer szelektált szemeket erjedő mustban áztatja, préseli, erjeszti, érleli, palackozza, marketingeli. A Kapi dűlő 50 hektáros, déli kitettségű, mindig szép aszúszemeket adó premier grand cru, hamar érzékelni lehetett, hogy a ‘99-es nyáron innen fakadt bor tényleg valami más. A furmint hardverű bor fő vonása visszafogott és elegáns harmóniája, a Kapi nobilis bor világító aranyszínnel, hihetetlen illattal (aszúillat barac-
kos-citrusos villanásokkal), hibátlan savgerinccel, olajos, de nem nehézkes-vaskos mozgással, mézességgel, üdeséggel-frissességgel, hosszú lecsengéssel és több évtizedes potenciállal.

Egy efféle borhoz lehet ajánlani éppen gasztronómiai díszkíséretet, mondjuk egy hideg libamájat, kék penészes sajtot vagy nem túl édes desszerteket, de csak háttérbe húzódó falatkák formájában, az asztal és a társalgás középpontjában a bor áll, amiről és ami mellett beszélgetni kell. Nézetünk szerint nem drága (15 ezer forint körül mozog), csak előjegyzésre kaphatni, nyilván nem fröccsbor, főzésre se ajánljuk; a Kapi az ünnepek, a keresztelők és sikerek, esetleg halotti torok bora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik