Belföld

Aggódik a magas olajár miatt a német pénzügyminiszter

Hans Eichel német pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki a jelenlegi magas olajár kapcsán, ami "komoly gondot" jelent Németországnak csakúgy, mint a globális gazdaságnak.

A pénzügyminiszter ennek kapcsán felszólította a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC), hogy a tervezett csökkentés helyett mérsékelten növelje a termelését. Eichel azt mondta, hogy az olajár kérdéséről is szó lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi washingtoni közgyűlésén.

Az OPEC – február 10-i döntése értelmében – április 1-től napi 1 millió hordóval csökkenti a termelési kvótáját, bár szakértők szerint nem kizárt, hogy az olajkartell március 31-i miniszteri értekezletén arról határoznak, hogy az intézkedést elhalasztják júniusig, miután rendkívül magas az energiahordozó ára, amely a múlt héten New Yorkban 13 éves csúcson is állt.

Szerdán röviddel 21 óra előtt májusi lejáratra a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordója 42 cent veszteséggel 37,03 dolláron állt a New York-i árupiacon (NYMEX), ami több mint 4 dollárral volt több, mint február 10-én, amikor a termelés áprilistól történő csökkentéséről döntött az OPEC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik