Belföld

Roma referensek a rendőr-főkapitányságokon

Március végétől roma ügyekkel foglalkozó kisebbségi referensek segítik majd a rendőr-főkapitányságok munkáját az ország minden megyéjében - közölte Lázár János, az ORFK bűnügyi főigazgató-helyettese szerdán Kaposváron tartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztatóra azt követően került sor, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást írt alá a megyei roma szervezetekkel. Ennek értelmében a rendőrség és a cigányszervezetek kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak a bűnmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztatásban, a rendőrség támogatja roma polgárőr egyesületek megalakítását, továbbá ösztönzik és támogatják a roma fiatalokat abban, hogy válasszák a rendőri pályát.

Soczó László megyei rendőrfőkapitány közölte: a megállapodásban foglaltak megvalósulását a hónap végétől roma referens segíti majd a főkapitányságon. Jelenleg a megyében 11 romaszármazású rendőr dolgozik, s szeretnénk, ha a jövőben többen lennének – fűzte hozzá.

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkára az együttműködési megállapodás kapcsán elmondta: elsődleges célja a bűnmegelőzés. Annak a reményének adott hangot, hogy ezáltal a többségi és a kisebbségi társadalom jobban megismeri egymás szemléletét, kultúráját és életkörülményeit. A rendőrség és a roma szervezetek közötti megállapodásra Somogy megyében, Bács-Kiskun megyét követően, másodikként került sor az országban.

Kompák György, a Somogy Megyei Cigány Szövetség elnöke és Balogh Imre, a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Somogy Megyei Társulás elnöke elmondta: az együttműködéstől azt várják, hogy javul az állampolgárok élet- és vagyonvédelme, csökken a jogsértő bűncselekmények száma.

A megállapodást aláíró két megyei cigányszervezet vezetőinek egybehangzó álláspontja szerint a megállapodás lehetőséget biztosít a kölcsönös érdekeken alapuló partneri viszonyra, párbeszédre és személyes kapcsolatok kialakítására, az egymás megismerését szolgáló programokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik