Belföld

Rekordmértékű bírságot szabott ki az EU a Microsoftra

Az Európai Bizottság, versenyhatóságként eljárva, 497,2 millió eurós bírságot szab ki az amerikai Microsoft számítógépprogram-gyártóra, piaci fölénnyel való visszaélés miatt - közölték szerdán Brüsszelben.

Ez a valaha kirótt legnagyobb egyedi bírság az EU történetében. A büntetést a Microsoft európai forgalma, és nem pedig világforgalma alapján számolták ki. Az eddigi csúcstartó a svájci Roche gyógyszergyár volt, amely 2001. novemberben 462 millió eurós büntetést kapott vitaminkartelekben való részvétel miatt.

A döntést szerdán Mario Monti, az EU versenyügyi biztosa ismertette Brüsszelben. A büntetésen kívül a bizottság előírta, hogy a Microsoft záros határidőn belül változtasson a bírságra okot adó üzletpolitikán. Kilencven napon belül ki kell vennie a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást a Windows kezelőrendszerből, hogy a többi programfejlesztő cég egyenlő feltételekkel kínálhassa lejátszó alkalmazásait, és 120 napon belül teljes és pontos információt kell adnia a számítógépszerverek versenytárs gyártóinak.


A bizottság ellenőrizni fogja, nem kerüli-e meg a Microsoft az előírásokat például azzal, hogy árengedményt ad a Windows Media Playert a Windows kezelőrendszerrel együtt gépre töltő komputergyártóknak, illetve, hogy a Media Player nélküli Windows teljesítménye nem romlik-e gyanúsan.

Az EU-bizottság sokáig tárgyalt a Microsofttal, de a barátságos megoldásra irányuló megbeszélések a múlt héten kudarcba fulladtak.

A világ személyi számítógépeinek 95 százalékában jelenleg használatos Windows gyártója, a Microsoft korábban jelezte, hogy ha ez EU-bizottság így dönt, a bírság ellen jogorvoslatot keres a cég a luxemburgi Európai Bíróságon. Ezt szerdán megerősítették a cégnél. Ha a fellebbezésnek felfüggesztő hatálya lesz, akkor akár még hét évig sem kell a Microsoftnak végrehajtania a bizottság szerdai döntését.

A Microsoft szabad készpénzállománya jelenleg 53 milliárd dollár, ennek a mostani bírság alig több, mint az 1 százaléka. Az idei első negyedévben 3,1 milliárd dollár üzemi eredményre számít a Microsoft 8,6 milliárd dollár bevételből.


A Microsoft amerikai vetélytársait örömmel tölti el az EU döntése


A Realnetworks és a Sun Microsystem , a Microsoft két fő amerikai vetélytársa, örvendeztek és “nagy jelentőségűnek” minősítették az Európai Bizottság álláspontját, amely szerint törvénysértő a Média Playernek a Windows rendszerébe történő integrálása. Így értékelte a Realnetworks, a Média Player legnagyobb amerikai konkurense közlemnényében, megjegyezve azt is, hogy a döntés például szolgálhat hasonló jövőbeli állásfoglalásokhoz.


A Sun Microsystem, amely az amerikai bíróságon ütközött meg a Microsofttal, szintén úgy látja, hogy Brüsszel ” precedensértékű döntést ” hozott. – Nem csak az európai fogyasztók számára született jelentős döntés, hanem az fontos világméretekben is a fejlesztések és a verseny ösztönzése szempontjából- olvasható a cég közleményében. 

Az Európai Bizottság 497 millió eurós büntetést szabott ki szerdán a Microsoftra, amiért az visszaélt piacvezető pozíciójával.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik