Belföld

Parlagfűnyíróelv – virágozzék!

Hiába gyűlt össze tavaly 860 millió forint az adók egy százalékából parlagfűirtásra, a Draskovics-csomag kegyetlenül lekaszálta a földművelésügyi tárca intézkedési tervét.

Leghamarabb április második felében várható döntés a parlagfűirtásról, miután az első intézkedési terv a költségvetési takarékosság áldozatául esett. Az ügy furcsasága, hogy tavaly az adózók 860 millió forintot „pántlikáztak” az 1 százalékos felajánlásokból erre a célra.



Parlagfűnyíróelv – virágozzék! 1

Parlagfű

A lakosság negyedét érinti


A parlagfű irtása annál is fontosabb lenne, mert a lakosság egynegyede szenved pollenallergiától, s az okozott károk országos szinten csak milliárdokban mérhetőek. Az elmúlt évben eseti parlamenti bizottság tűzte napirendjére a kérdést.


A “Parlagfűmentes Magyarországért” országgyűlési bizottság négypárti egyetértéssel elfogadott jelentése népbetegségnek minősítette a parlagfű okozta allergiát. A jelentésből az is kiderült, hogy a gyógyszerkiadások, a táppénzes napok és a kiesett idegenforgalmi bevétel alapján becsült károk több tízmilliárd forintra tehetők.


A jelentés nem maradt hatástalan. A kormány tárcaközi bizottságot hozott létre, s a 2004. évi költségvetésben elkülönített 1,5 milliárd forintot a parlagfű-mentesítésre. Az irtás megszervezésére és felügyeletére a földművelésügyi tárca kapott felhatalmazást.


Nyugaton nem honos 

Az Észak-Amerikából a múlt század elején behurcolt parlagfű mára az ország egész területén elterjedt. A legnagyobb gondot az elsőként fertőződött Dél-Dunántúlon, elsősorban Pécs és Kaposvár környékén okozza. Szintén erősen fertőzött Kecskemét térsége, s a fővárosban is sokfelé burjánzik ez a gyomnövény. Legkevésbé a Bükkben és a Zemplénben tudott megtelepedni. A parlagfű hazai térhódítását segíti, hogy nálunk igen magas a gondozatlan földterületek aránya. A mienkéhez hasonló éghajlatú nyugat-európai államokban gyakorlatilag ismeretlen a növény, mert irtják a gyomot. 

A Draskovics-csomag megakasztotta a programot


Az idei parlagfűirtási programot a Draskovics-csomag akasztotta meg. A kormányzati takarékosság jegyében ugyanis zárolták az elkülönített összeg nagyobbik részét, több mint 800 millió forintot.


Ezzel kapcsolatban Eke István, az FVM főosztályvezetője elmondta, a tárca arra kapott utasítást, hogy a korábbi másfélmilliárdos intézkedési terv helyett egy jóval takarékosabbat – körülbelül a források felét igénylőt – dolgozzon ki. Ennek határideje egy hónap, ezért legkorábban április második felében várható kormányzati döntés az új tervről.



Parlagfűnyíróelv – virágozzék! 2

A pollen mikroszkóp alatt

Hová tűnt 860 millió adóforint?


Az ügy pikantériája nem mellékesen az, hogy tavaly az adózók az 1 százalékos felajánlások révén 860 millió forintot „pántlikáztak meg” a parlagfű-mentesítés céljára. Szerettük volna ennek az összegnek a sorsáról megkérdezni a Pénzügyminisztérium illetékesét. Ám eddig arra sem sikerült választ kapnunk, hogy ki az illetékes.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik