Belföld

Európa első számú vezetői a madridi gyászszertartáson

Európa első számú vezetői vettek részt szerdán a spanyol fővárosban azon az állami gyászszertartáson, amelyen a március 11-i madridi terrortámadás közel kétszáz áldozatától vettek végső búcsút. Az áldozatok búcsúztatásán jelen volt Medgyessy Péter magyar miniszterelnök is.

A királyi palota tőszomszédságában lévő Almudena katedrálisba mintegy másfél ezer ember kapott bebocsátást, a madridiak a város különböző pontjain felállított óriáskivetítőkön, az ország többi részén és Európa számos államában élők a televíziók egyenes adásának köszönhetően követhették figyelemmel a gyászszertartást.

A madridi katedrálisba, ahol megjelent a teljes spanyol királyi család, a távozó miniszterelnök és kormányának szinte valamennyi tagja, a leendő kormányfő és legfontosabb politikai munkatársai, a világ számos országából érkezett állam- és kormányfő, politikai vezető mellett a március 11-én végrehajtott merényletek áldozatainak mintegy félezer hozzátartozója kapott meghívót. Az áldozatok sok rokona a székesegyházon kívül, az óriáskivetítők előtt kialakított nézőtereken lehetett a szertartás résztvevője.

A szertartás jó félórás csúszással kezdődött, mivel a több mint hetven magas rangú külföldi vendég, köztük kéttucatnyi állam- és kormányfő, uralkodó érkezése és köszöntése a tervezettnél jóval több időt vett igénybe.

Medgyessy Péter kormányfő néhány perccel 12 óra után érkezett a katedrálisba, ahol a protokollnak megfelelően I. János Károly király, felesége és gyermekei köszöntötték az vendégeket. A magyar miniszterelnök Brüsszelből repült a spanyol fővárosba, s a szertartás után azonnal visszautazott az Európai Unió székhelyére.

A gyászmisét Antonio Ruoco Varela, Madrid bíboros érseke mutatta be a sevillai és a barcelonai érsek, valamint 27 további spanyol főpappal közösen. Szentbeszédében a bíboros érsek kiemelte, hogy a gyűlölet stratégiájára csak egyetlen hatékony válasz adható: a szeretet stratégiája.

A terroristák a földi és az isteni igazságszolgáltatás előtt felelnek majd bűneikért. De ha nem képesek arra, hogy megtörjék lelkierőnket, megfosszanak bennünket a nagylelkűségtől, nem marad fegyverük arra, hogy alávessenek bennünket akaratuknak – mondta.

Az állami temetési szertartás azzal fejeződött be, hogy János Károly király és Zsófia királyné, a trónörökös és a királyi pár többi gyermeke személyesen fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Ennek során felcsendült a katedrálisban Kodály Zoltán Stabat Mater című műve is.

A spanyol rendőrség az állami temetés előtt jelentette be, hogy az orvosszakértők vizsgálatainak végleges eredménye szerint összesen 189 ember halt meg a madridi robbantásokban. Sokáig 202 áldozatról beszéltek, majd a maradványok azonosítása után előbb 190-re, végül 189-re csökkent ez a szám. A különbség abból adódik, hogy mostanra derült ki: az egyik halott egy nyolchónapos terhes asszony volt.

A végleges áldozati lista szerint a merényleteknek a 135 spanyol halottja mellett 54 külföldi áldozata volt. Összesen 15 ország állampolgárai vannak a halottak között, a spanyolok után a legtöbb – 16 ember – román állampolgár volt. A robbantásokban többek között hat ecuadori, öt perui és négy-négy bolgár, illetve lengyel állampolgár vesztette életét.

A szerdai spanyol sajtó jelentései szerint jelenleg még 145 sérültet ápolnak kórházban, közülük két-három sebesült állapota nagyon súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik