Belföld

Portugália rákapcsol a Tejo szennyezettségének csökkentésére

Portugália 2008-ig 270 millió eurót áldoz szennyvíztisztítóinak korszerűsítésére, jelentősen hozzájárulva ezzel a Lisszabont átszelő Tejo folyó szennyezettségének csökkentésére.

A program keretében új hulladékfeldolgozó és szennyvíztisztító üzem épül Lisszabonban, egy közelit felújítanak, és átszerveznek három másikat, amelyek szennyvize szintén a Tejoba ömlik. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó portugál környezetvédelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a program révén jelentősen csökkenhet a lisszaboni óvárost és az ipari-munkásnegyedeket átszelő Tejo szennyezettsége.

Az ezer kilométer hosszú folyó nyugatról, Spanyolországból folyik Portugáliába. Spanyolországban Tagus a neve. Portugál tudósok szerint 2002-2003 forró nyara, pontosabban a víz hőmérsékletének emelkedése drámaian kicserélte a folyó torkolatában élő halfajokat. A torkolatnál a Tejo édes vize az Atlanti-óceán sós vízével keveredik. Az Észak-Afrikában elterjedt melegvizű fajok, mint a szenegáli tengeri keszeg száma rendkívül megugrott, míg a hidegebb vizet kedvelő lepényhal szinte teljesen eltűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik