Belföld

Új trend a Cebiten: kis PC a nappaliban

Első pillantásra az idei Cebit inkább egy Ikea áruházra emlékeztet, hiszen több standon is heverőket, kávézóasztalokat és nagy képernyős tévéket lehet látni. A számítógép is leginkább egy hi-fi toronyhoz hasonlít, hiszen a gyártók szerint a PC-t már nem kenyérkeresethez hanem a szórakozásra használjuk.

Ezek azonban nem felfrissülést kínálnak a megfáradt látogatóknak, hanem kiállított tárgyak, miután a PC és periféria gyártók megpróbálják a PC-t a nappaliba átvinni, ahol nagy valószínűséggel nem kenyérkeresethez fogják használni, hanem zenehallgatáshoz vagy nagy felbontású tévézéshez.

Tipikusnak tekinthető az Elite Computer System cég EZ-Buddie 2 modellje. A PC inkább egy kis hifi toronyra emlékeztet beépített FM rádiójával, csatornaváltó gombjaival és méretes hangerő szabályzójával. De van a gépben DVD lejátszó, 2 gigabájt RAM és egy 3,2 GHz-es Pentium 4, melyet halk ventilátor hűt, hogy a zaj ne zavarja a filmnézést. A Fujitsu Siemens Scaleo C modellje hasonló kinézetű, csak 1 gigabájt RAM-mal és 200 gigabájtos merevlemezzel készült, így az igény szerint beépített TV tuner kártyával akár DVD-n is rögzíthetők a tévéműsorok.

Több kiállító is mintha a világ legkisebb PC-je címre törekedne. Az angol Netbox cég mindenesetre igen elegáns szerkezettel jelentkezett. Nanode PC-je mindössze 94x150x160 mm, nem mellesleg ez az első számítógép, amely a Via Nano-ITX alaplapjával készül, amely hivatalosan csak a második negyedévben kerül piacra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik