Belföld

Indokolatlan az uniós félelem a magyar munkavállalóktól

Indokolatlan a jelenlegi EU-tagországok félelme a magyar munkavállalók tömeges megjelenésétől: a közvélemény-kutatások alapján a magyar lakosság mindössze egy százaléka fontolgatja, hogy Nyugat-Európában vállal munkát a csatlakozást követően - közölte Csizmár Gábor kedden a parlament integrációs bizottságának ülésén.

A világon minden ország védi munkaerőpiacát. A magyar kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy a magyar munkavállalókkal szemben korlátokat állító EU-tagországok esetében milyen viszonossági intézkedéseket hozzon – mondta a foglalkoztatási tárca politikai államtitkára. Közölte: a csatlakozó országokkal szemben Magyarországnak egyelőre nincs lehetősége védintézkedések meghozatalára; amennyiben azonban a magyar munkaerő-piaci helyzet ezt indokolttá teszi, az Európai Bizottsággal való konzultáció után elképzelhető, hogy Magyarország mégis korlátozásokat vezet be a csatlakozó országok munkavállalóival szemben.

Csizmár Gábor elmondta: Észak-Magyarországon várható a szlovákiai munkaerő tömeges megjelenése, mivel a munkanélküliségi ráta Szlovákiában háromszorosa a magyarországinak, a bérszínvonal viszont mindössze 60 százaléka az itteninek. Hozzátette: Komárom megyében és Győr környékén megoldást jelenthet a szlovák munkaerő, ahol néhány multinacionális cég munkaerőhiánnyal küszködik.

A politikai államtitkár megerősítette: a magyar kormány valamennyi EU-tagországgal és az EU szakintézményeivel folyamatos tárgyalásban van a magyar munkaerő mozgásának korlátozásával kapcsolatosan. Emlékeztetett: az EU-tagországok hét évig bizonyos feltételek mellett korlátozhatják a magyar munkavállalók lehetőségeit; ez a megállapodás összefüggésben van a külföldiek magyarországi földszerzésének átmeneti tilalmával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik