Belföld

Aggódnak a tonhal higanytartalma miatt

Higanymérgezést okozhat bizonyos halételek fogyasztása a kisgyermekeknél és várandós nőknél, figyelmeztet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A hatóságot azt követően kérték fel vizsgálódásra, hogy idén januárban erős aggályok fogalmazódtak meg a tengeri halak biztonságos fogyasztásával kapcsolatban.

Az EFSA annak ellenére további kutatásokat tart szükségesnek a halételek és más tengeri élőlények fogyasztásának kockázatát illetően, hogy az EU-ban az étkezéssel történő átlagos higanybevitel a nemzetközi szabványérték alatti.

Addig is, amíg a kutatások egyértelmű választ adnak a felvetett kérdésekre, az EFSA azt ajánlja, hogy a sebezhetőbb lakossági rétegek, így a kisgyermekek, várandós vagy terhességet tervező nők kerüljék el a kardhal, a tonhal és más nagytestű ragadozóhal túlzott fogyasztását, ezek ugyanis nagy valószínűség szerint fokozott mértékben tartalmaznak higanyt.

A higany egyik vegyülete igen súlyos következményekkel járhat az idegrendszer, az agy kialakulásának korai fejlődési stádiumában. Figyelembe véve ugyanakkor a halhúsnak a táplálkozásban játszott fontos szerepét, az EFSA más halfajták fogyasztását javasolja.

A higanybevitel szintje EU-szerte változó, s a statisztikai adatok szerint időnként veszélyes mértékben megközelíti a megengedett mértéket, amelyet a WHO élelmiszeradalékokról rendelkező szakbizottsága állapított meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik