Belföld

Megnyílt az Utazás 2004 Kiállítás

Négy kontinens 33 országa mutatkozik be az idén, a 27. Utazás kiállításon március 18-21. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A megnyitás alkalmából tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Barabás János, a Hungexpo Rt. vezérigazgatója elmondta: az idei kiállításon mintegy 15 ezer négyzetméteren 880 kiállító vesz részt, a szervezők mintegy 70 ezer látogatóra számítanak.

Az összes kiállító mintegy nyolcada külföldi. Az idei díszvendég Szlovákia és a Balatoni Régió.

A külföldi utak iránt érdeklődők az idén is az “A” pavilonban válogathatnak a kiutaztató irodák ajánlatai között. Az idén először van jelen Írország, Mongólia és Svájc. A magyarországi utazási lehetőségeket pedig a “B” és a “D” pavilonban találhatják meg az látogatók.

Az idén a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) öt nagy régióba sorolta a magyarországi látnivalókat. Így külön jelenik meg Budapest és a Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország, az Alföld, a Dunántúl és a Balaton.

Pál Béla, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) turizmusért felelős politikai államtitkára elmondta: 2004 és 2006 között mintegy 27 milliárd forinttal bővül a turizmus fejlesztésére fordítható forrás. Hangsúlyozta, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásával jelentősen nőhet a Magyarországra érkező külföldi vendégek száma. Hiszen – mint mondta – az uniós polgárok 85 százaléka az EU-ban tölti szabadságát.

Az államtitkár közölte: emellett továbbra is kiemelt jelentőséggel kezelik a belföldi turizmus erősítését.

Pál Béla közölte: az idén is folytatódó infrastrukturális fejlesztések tovább segítik az idegenforgalom erősödését.

Elmondta: a kormány döntése értelmében az idei évi költségvetés terhére 300 millió forinttal támogatja az állam a Sármelléki repülőtér legszükségesebb fejlesztéseit.

A kormánydöntés szerint az állam támogatja egy nemzetközi határátkelőhely felállítását a debreceni repülőtéren április elsejétől – tette hozzá.

Pál Béla közölte: a szerdai kormányülésen döntöttek arról is, hogy állami segítséget nyújtanak a Ferihegyi repülőtér fejlesztéséhez is.

A Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) és a Magyar Utazásszervezők és -közvetítők Szövetsége (MUISZ) együttműködési megállapodást írt alá az Utazás 2004. kiállításon. Galla Gábor, az MT Rt. vezérigazgatója elmondta: azokat az utazási irodákat kívánják támogatni, amelyek jelentős forgalmat bonyolítottak le. Így, a megállapodás értelmében összesen 30 millió forint támogatási keretet határoztak meg kiadványok, honlapok, cd-ék elkészítésére, terjesztésére, valamint szakmai utak, úgynevezett study tourok szervezésére.

A rendezvényen a MÁV több partnerével kötött szerződéseit együttműködési megállapodások formájában erősítette meg. Így az idei nyári szezonban közös ajánlattal jelenik meg a Balatoni Hajózási Rt-vel. A Balatoni Szövetséggel kötött megállapodás szerint megszépülnek a Balaton-parti települések állomásépületei és környezete. A MÁV az Osztrák Szövetségi Vasutakkal (ÖBB) stratégiai megállapodást kötött. Eszerint a vasúti személyforgalomban a kétoldalú kapcsolatok és az üzletágak fejlesztésének érdekében együttműködést kötöttek az osztrák társasággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik