Belföld

Spanyolország kivonul Irakból

Kivonják a spanyol csapatokat Irakból, ha az ENSZ júniusban nem veszi át az irányító szerepet az arab országban – jelentette ki Spanyolország leendő miniszterelnöke, José Luís Rodríguez Zapatero.

Kemény szavakkal bírálta a vasárnapi spanyol választásokat követően az iraki háborút, az Egyesült Államokat és szövetségesét, Nagy-Britanniát, Spanyolország korábbi kormányának Amerika-barát politikáját az ország leendő miniszterelnöke, José Luís Rodríguez Zapatero.

Választás a merénylet után

A madridi fővárosban történt csütörtöki terrortámadás mindenképpen komoly hatással volt a vasárnapi választási eredményekre, és vélhetően az azt követő eseményekre is. Azonban hogy pontosan milyen mértékben hatott a terrorakció a választók körében, azt aligha lehet pontosan megállapítani. A legtöbb elemző biztosra veszi, hogy a szocialisták nem nyerhették volna meg a voksok többségét, ha Madridban nem robbantanak bombákat terroristák, és ha mindezt nem írja az Aznar-kormány bizonyítékok híján is a baszk szeparatisták számlájára, holott jól tudta: az al-Kaida magára vállalta a robbantások elkövetését. Aznar miniszterelnök kormánya a kezdetektől fogva támogatta az USA Szaddám elleni háborúját, és Irak megszállását. Spanyolország jelentős haderővel részt is vesz az iraki rendfenntartásban, és az eddig fellelt bizonyítékok szerint ez volt a robbantások elsődleges oka. Elemzők szerint a csütörtöki madridi, kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat miatt volt a szokottnál jóval magasabb a részvétel a választásokon, ahol a szavazók 77 százaléka vett részt. Ez hosszú idő óta a legmagasabb részvételi arány.

Visszavonulnak


A spanyol szocialista vezető, aki a várakozásokkal ellentétben sikert aratott a vasárnapi spanyolországi választásokon azt mondta, hogy az iraki háború katasztrófa volt, és az ország megszállása is kezd katasztrófába torkollani. „Nem lehet hazugságokkal háborút szervezni” – tette hozzá. Zapatero bejelentette: Spanyolország visszavonja csapatait Irakból, hacsak az ENSZ ígéretet nem tesz arra, hogy júniusig átveszi az irányító szerepet az arab országban az Egyesült Államoktól.


A leendő miniszterelnök szerint országa elfogadhatatlanul súlyos, emberéletekben mérhető árat fizetett azért, hogy támogatta az Egyesült Államokat és szövetségeseit az Irak elleni háborúban. Zapatero ezzel a múlt csütörtöki madridi merényletekre utalt, melyekben több mint 200 ember vesztette életét. A korábbi kormány egyértelműen az ETA baszk szeparatista szervezet számlájára írta madridi vonatokat ért bombatámadásokat, ám a szervezet több ízben is tagadta, hogy része volna a merényletek megszervezésében, míg az arab al-Kaida terrorszervezet több alkalommal is magára vállalta a terrorakciót. Zapatero ezzel kapcsolatban cáfolta, hogy fenyegető levelet kapott volna az elmúlt heti véres események előtt.


Tanácstalanság

A választásokon győztes szocialista vezető Irakból való csapatkivonással kapcsolatos szavait megrökönyödéssel fogadták a brüsszeli NATO-központban. Brüsszeli diplomaták szerint majdhogynem lehetetlen helyettesíteni az Irakban állomásozó 1300 fős spanyol kontingenst, amely a közeljövőben venné, vagy vette volna át az irányító szerepet a lengyelektől. A Financial Times szerint a NATO-főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer fel fogja kérni a spanyol kormányt arra, hogy gondolja át már bejelentett elhatározását.


George W. Bush, amerikai elnök telefonon gratulált Zapateronak a választási győzelemhez. A Fehér Ház szerint a két vezető nem beszélt a spanyol csapatok visszavonásának lehetőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik