Belföld

Válságban a kávétermelők

A nyerskávé árának tartós csökkenése több millió kávétermelő megélhetését fenyegeti - írta tanulmányában a Világbank. Ugyanakkor az iparilag fejlett tőkés országok jelentős agrártámogatásai miatt a fejlődők "labdába sem rúghatnak" más növényi kultúrák exportjában.

A Világbank adatai szerint 100 év óta nem volt olyan alacsony a kávé ára, mint most, a csökkenés már évtizedek óta tart. Ennek oka, hogy a főbb termelő országok – Brazília, Vietnam és Kolumbia – több kávét termelnek, mint amennyit a piac felvesz. Tavaly rekordot döntött a termés: 124 millió 60-kilogrammos zsák volt, míg a fogyasztás 115 millió zsákra rúgott.

A termelőket azonban nemcsak a túlkínálat sújtja, hanem az is, hogy a közbeiktatott nagykereskedők, kávépörkölők, nagy felvásárlók is lefelé nyomják az árakat.

Az árcsökkenés miatt a világ 20 millió kávétermelője tavaly 4,5 milliárd dollárnyi árbevételtől esett el. Más mezőgazdasági termékek nagy mennyiségű exportjára viszont nem nagyon nyílik lehetőségük: “hiába termel például Mexikó olcsóbban kukoricát, mint az Egyesült Államok, Mexikót elárasztja a támogatott amerikai kukorica” – mondja Kevin Cleaver, a Világbank mezőgazdasági fejlesztésért felelő igazgatója.

A Világbank a kiutat abban látja, hogy a kávétermelők fogjanak össze, és térjenek át új, értékesebb fajták, például a biokávé termelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik