Belföld

Leáll a cukorgyártás Hatvanban

A hatvani Mátravidéki Cukorgyár Rt. Igazgatósága a gyár részleges bezárását, a répafeldolgozás, illetve a cukorgyártás leállítását javasolja - mondta el Pokol Balázs gyárigazgató.

A tervek szerint a hatvani gyárban a tárolás, kiszerelés és a logisztika marad. A cukorgyártás beszüntetése mintegy 50 százalékos létszámleépítést, hozzávetőleg 110 dolgozó elbocsátását jelenti. Az üzemi tanáccsal, a felügylő bizottsággal és a munkavállalók érdekképviseletével pénteken megkezdődtek a tárgyalások – mondta Pokol Balázs.A végső döntés március végére várható.

A hatvani Mátravidéki Cukorgyár Rt. a braunschweigi székhelyű Nordzucker tulajdona, a Szolnoki Cukorgyár Rt.-vel és a Szerencsi Cukorgyár Rt.-vel együtt. A Norzucker a három magyar cukorgyár többségi tulajdonát 2003 elején szerezte meg, majd az elmúlt év májusában hozzávásárolta az ÁPV Rt. tulajdonú Forrás Rt.-ből a három cukorgyár megközelítőleg 95 százalékos tulajdonrészét bíztosító részvénycsomagot.

A Nordzucker a 400.000 tonnás EU-kvótájú magyar cukorpiacon 146.000 tonnás kvótával rendelkezik. A korlátozott cukorpiacon a kvóta kitöltéséhez sok a három gyár – amelyek egyike sem tudja így kapacitását kihasználni – mondta az igazgató.

A három Nordzucker-gyár között – amelyek mindegyike önálló részvénytársaság tavaly decemberben már megkezdődtek a fúziós tárgyalások és a májusi éves közgyűlésen várhatóan döntés születik arról, hogy a Mátravidéki Cukorgyár Rt.-be olvad be a Szerencsi Cukorgyár Rt. és a Szolnoki Cukorgyár Rt.

A három cukorgyár 2003-ban 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, és mindhárom gyár veszteséges volt. 2002-ben még 23 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett 1 milliárd forintos adózás utáni eredményt mutattak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik