Belföld

Egymilliós felügyeleti bírság az Erstének

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 1 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bank Hungary (EBH) Rt.-re letétkezelői minőségében, mert megsértette a kezelési díj kiszabására és a befektetési eszközök pénzügyi elszámolására vonatkozó rendelkezéseket.

A határozat indoklásából kiderül: a felügyelet 2003. október 15-29-ig átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az ACCESS Befektetési Alapkezelő Rt.-nél. Ennek során megállapította, hogy az alapkezelő által kezelt ACCESS Dynamic Global Equity Nyíltvégű Befektetési Alap nettó eszközértéke a vizsgált időszakban jelentősen csökkent.

Az alap utolsó három hónapra számított átlagos saját tőkéje 2003. augusztus elejétől nem érte el az indulásakor számított törvényi minimum 50 százalékát, az alapkezelő a kezelési díjat ennek ellenére a nyilvános befektetési alapra terhelte. A letétkezelő EBH nem szólította fel az alapkezelőt a törvényes működésre.

A felügyelet kifogásolta továbbá, hogy két alap — az ACCESS Dynamic Global Equity valamint az ACCESS Aranytégla Alapok Alapja — esetében a nevükben kötött értékpapír- és származékos ügyletek valamint a befektetési jegyek forgalmazásának pénzügyi elszámolása nem a letétkezelőnél vezetett pénzforgalmi számlán, hanem kizárólag az alapok forgalmazóinál vezetett ügyfélszámlákon teljesült, így nem érvényesült a letétkezelő sajátos ellenőrző szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik