Belföld

Csendes év várható a használt lakások piacán

Vásárló és eladó türelmét egyaránt próbára tevő kötélhúzás kezdődött a szokásosnál pezsgőbb évet kezdő ingatlanpiacon. A kamatcsökkenés reménye, az emelt összegű szocpol bevezetése és az EU-csatlakozás kivárásra ösztönzi a szereplőket – írja a Népszabadság.

A januári pauza után az utóbbi években megszokotthoz képest kissé korábban és nagyobb lendülettel köszöntött be a tavasz az ingatlanközvetítő irodákba. A forgalom hasonlatos a 2002–2003-as években regisztrálthoz. Az ismétlődés azonban csak látszólagos. Az idei erős keresletben – a korábbi belső piaci tényezők helyett – az EU-csatlakozás árfelhajtó hatásába vetett hit jut főszerephez.

Gombos Erika, a Terrace Ingatlaniroda tulajdonosa 10-15 százalékos árnövekedésről számolt be Zuglóban, amit sem a kereslet növekedése, sem a vevők vásárlóereje nem támaszt alá. Az eladók nem is rájuk, hanem külföldi vevőre várnak. Az olaszok és az írek most is jönnek: két-három nap alatt megnéznek 10-15 ingatlant, majd megveszik az egyiket.

Az ár nem elsődleges szempont, bár ők is egyre tájékozottabbak. Csakhogy közben – a nagy árrobbanás előtt még nagyban vásároló – izraeliek most eladnak. Ők már nem számítanak áremelkedésre – teszi hozzá Gombos Erika. – A magyar vásárlók elsősorban a kis lakásokat keresik 10-11 millió forint értékhatárig. A használt lakásokra felvehető maximum ötmillió forint támogatott kölcsön ugyanis erre elegendő.

Az ingatlanpiacon tapasztalható pezsgés március végére lankadni fog. A tavaly év végén tapasztalható hisztérikus lakásvásárlás utolsó hullámverése után, az uniós várakozás lecsengésekor vélhetőleg beáll a csend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik