Belföld

9 millió forintért népszerűsíti a Való Világ az Uniót

Papíron imponáló, ám konkrét tartalom nélküli produkciók kaphattak több tízmilliós támogatást a Miniszterelnöki Hivatal uniós ismeretterjesztésre kiírt pályázatán. A keretből az RTL Klub kaszált a legtöbbet. A Való világ például kilencmilliót kapott, a közszolgálati médiumoknak azonban csak csurrant-csöppent a közpénztámogatásból – írja a Magyar Hírlap.

Kilencmillió forintot nyert uniós tájékoztatásra az RTL Klub botrányokkal tarkított Való világ 3 (VV3) című produkciója a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Kormányzati Kommunikációs Központjának pályázatán. A 214 milliós keretből a legnagyobb összeget, 43 millió forintot az RTL kaszálta tervezett műsoraival, a három közszolgálati médiumnak összesen 28 millió jutott.

A Való világ támogatását ért bírálatokról Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a lapnak kijelentette: be kell látni, bizonyos rétegeket a VV3 ér el leginkább. “Ezek az emberek nem hírfogyasztók, a valóságshow-t azonban sokan nézik, azok közül, akikhez másképpen nem jutnak el az EU-val kapcsolatos információk. Az összegből Európai Misszió címmel két VV3-játékost három uniós nagyvárosba utaztatunk, ahol különböző feladatokat kell megoldaniuk. Így indirekt módon számos tanáccsal és információval látják el a nézőket. Például, hogy személyivel léphetik át a határt” – mondta Kolosi.

A másik két, összesen 34 milliót kapott műsor, az “Üzenet” és az “EU-képzés otthon” koncepciója még csak körvonalazódik, a programigazgató legalábbis még konkrétumot nem tudott említeni. A támogatások odaítélésekor a produkciók munka- és emberi- erőforrás igénye kevesebbet nyomott a latban, inkább az számított, hogy egy-egy műsor vagy cikk hány emberhez jut el. Ez magyarázza, hogy míg az RTL Klub egyperces, főműsoridőben sugárzott Üzenet című produkciója csaknem húszmilliós támogatást zsebelhetett be, a nyomtatott sajtóban megjelenő, több újságíró hosszabb idejű munkáját igénylő cikksorozatoknak csak egy-két millió jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik