Belföld

A vártnál gyorsabban nőhetnek idén a mobiltelefon-eladások

A mobiltelefonok értékesítése az idén gyorsabban nőhet az előre jelzettnél, miután a tavalyi évet is a vártnál jobb eredménnyel zárta az ágazat - tette közzé felmérésében a Gartner piackutató intézet.

Mobiltelefonokból közel 100 milliárd dollár értékben 520 milliót adtak el 2003-ban, 10 millióval többet, mint amennyit a múlt hónapban az előzetes számítások jeleztek. A Gartner szerint idén várhatóan 580 millió készülék értékesítése várható, ez 20 millióval több a múlt havi becslésnél. A kereslet növekszik, a fejlett országokban a színes kijelzős telefonok, Kínában, Indiában és Oroszországban az egyszerűbb tipusok iránt.

A kereslet alulértékelése miatt a Sony Ericsson és a Motorola nem tudta kielégíteni az igényeket. A Nokiának, amely kétszer annyi készület ad el, mint versenytársai, évek óta először csökkent a piaci részesedése: 34,7 százalékra a 2002. évi 35,1 százalékról. A Motoroláé 16,9 százalékról 14,5-re csökkent, a Samsungé 9,7 százalékról 10,5-re nőtt, a Siemensé 8,4 százalékra emelkedett 8 százalékról. A Sony Ericssoné 5,4 százalékról 5,1 százalékra csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik