Belföld

Módosul a Sulinet – adózz, és telefonálj

Júliustól bárki vásárolhat számítástechnikai eszközt a Sulinet Expressz keretében, de az adókedvezményt jövedelemkorláthoz kötik. Változik az adó a magáncélra használt céges telefon után.

Az államháztartás rossz helyzetével és arányos közteherviselés elvének hangsúlyozásával indokolta a pénzügyminisztérium a személyi jövedelemadóról szóló törvény egyes részeinek tervezett módosítását. Ezek a Sulinet Expressz programot és a telefonadót érintik.


A számítástechnikai eszközök beszerzését segítő Sulinet Expressz program eszerint részben bővülne, részben pedig korlátokat építenének a rendszerbe. A tervezetben szereplő egyik módosítás szerint a jövőben
Módosul a Sulinet – adózz, és telefonálj 1

nemcsak az oktatás szereplői vehetnek részt a programban, hanem a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó minden magánszemély.


Júliustól, a költségvetést kímélendő, a vásárlóknak 50 százalék önrészt kell vállalniuk minden termék esetén. Az Oktatási Minisztérium terveiben még 30 százalékos önrész megkövetelése szerepelt, ám úgy látszik, győzött a pénzügyéri szigor, így a kibővített körbe tartozóknak valamivel mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk.


Változik a termékkör

Az adókedvezményekkel kapcsolatos júliusi változtatásoknál korábban megváltozott a Sulinet Expressz keretein belül megvásárolható termékek köre. Eszerint március 8-ától kikerült a támogatott termékkörből: a szünetmentes tápegység, a digitális fényképezőgép és a hangszereszközök, bekerült viszont a támogatott körbe az alaplap.

Jövedelmi korlát, lízing nélkül


A jövőben magánszemélyek csak akkor csökkenthetik az összevont adóalap adóját a számítástechnikai eszköz árának 50 százalékával (legfeljebb hatvanezer forinttal), ha jövedelmük nem haladja meg az évi bruttó 3,4 millió forintot. Akinek a jövedelme meghaladja ezt a határt, de a 4 millió forintot nem éri el, az az összevont adóalap adóját sávosan csökkentheti. Akinek a jövedelme több mint évi 4 millió forint, az a Sulinet expressz adókedvezményt nem veheti majd igénybe.


Mindez természetesen nem érinti a törvénymódosítás hatályba lépése előtti vásárlásokat és a tartós bérleti konstrukciókat. (Az oktatási tárcának a jelek szerint itt sem sikerült teljes mértékben érvényesítenie akaratát, a tárca terveiben ugyanis – adóalap-csökkentő tételként még a 70 százalékos arány szerepelt.) Az szja-törvény Sulinet Expresszt érintő módosítása szerint júliustól már nem lehet igénybe venni a kedvezményeket lízing, részletre történő vásárlás, bérlet vagy más hasonló szerződés keretében történő beszerzés esetén.


Mentesülők

– rendőrség, tűzoltóság
– a belügyminiszter irányítása alá tartozó katasztrófavédelmi szervezetek
– az egyéb egészségügyi ellátások körébe tartozó ügyelet ellátója, mentésre vagy betegszállítás biztosítására kötelezett szervezet
– a szociális ellátások körébe tartozó szakosított ellátási formát biztosító intézmények
– egyházak vagy lelkisegély-szolgálatot ellátó közhasznú szervezetek
– átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó
– vállalkozói jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó

Telefonadó


A szja-törvény módosításának tervezete oly módon rendezi a cégtelefonok magáncélú használatának adóztatását, hogy azt természetbeni juttatásnak minősíti. A javaslat jelentős egyszerűsítést vezetne be, és egyetlen fizetési kötelezettséggel váltaná fel a korábban jelentős adminisztrációs teherrel járó és a cégek által nem szívesen alkalmazott módszert. A tervezet szerint az adózónak fővonalanként, illetve a SIM-kártyák után havi 3000 forintot (vagy legfeljebb a szolgáltatás ellenértéke következtében az adott hónapra elszámolt költség 50 százalékát) kellene befizetnie a költségvetésbe.


A jogszabálytervezethez csatolt magyarázat szerint továbbra is lehetősége van a kifizetőnek arra, hogy a magáncélú használatot megtérítse. Ebben az esetben adófizetési kötelezettség sem keletkezik, és arra is lehetőséget ad a szabályozás, hogy az adót a kifizető áthárítsa a magánszemélyre. Méltányossági megfontolások alapján mentesítik a telefonadó hatálya alól a rendőrséget, a tűzoltóságot, az egyházakat, és érdekes módon ebbe körbe sorolták az eva-körbe tartozó egyéni vállalkozókat is (a kedvezményezetti körről lásd keretes írásunkat).


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik