Belföld

Hol fizetnek, hol nem – panaszkodik a Richter román leányvállalata

A Romániai Magyar Szóban interjú jelent meg Majnár Mihállyal, a Gedeon Richter Romania Rt. vezérigazgató-helyettesével. Majnár szerint a legnagyobb gondot az alulfinanszírozottság jelenti a román egészségügyben és gyógyszeriparban.

A marosvásárhelyi Armedica részvényeinek 51 százalékát a Relad holdingtól vásárolta meg korábban a Richter Gedeon Rt. A tranzakció során minden jogot és kötelezettséget átvett a Richter az Armedicával kapcsolatosan. Később fokozta a cégben a részesedését a magyar anyavállalat, s így tulajdoni hányada mostanra már meghaladja a 97 százalékot. Ez jobbára tőkeemelésnek köszönhető. Több mint 10 ezer kisrészvényes is van, de ők nem éltek a részvényjegyzés lehetőségével – magyarázta Majnár.

A vezérigazgató-helyettes szerint a Richter román leányvállalatának ugyanazok a gondjai, mint bármely más ottani gyógyszergyártó cégnek: az egészségügy helyzete, az alulfinanszírozottság a legnagyobb probléma. “Az egészségbiztosító pénztárak hol fizetnek, hol nem…”

Majnár beszámolt arról is, hogy a Richter romániai leányvállalatának a 2003-as esztendőben körülbelül 7,5 millió dolláros volt a forgalma. 2002-ben még hatmillió dollár alatt volt az árbevételük. A további években 15-20 százalékos növekedést szeretnének elérni. A cég létszáma évek óta változatlan, körülbelül 350 fő körül mozog a foglalkoztatottak száma.

A román gyógyszerpiac nagyságáról Majnár elmondta, hogy az körülbelül 6-700 millió dolláros nagyságrendet tesz ki, minthogy rendkívül alacsony az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás. Romániában 23 dollár az átlagfogyasztási érték, Magyarországon 75-80 dollár.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik