Belföld

Románia növeli valutatartalékait az IMF-megegyezés alapján

Románia a 3,5 havi importnak megfelelő szintre emeli fel valutartalékai nagyságát, hogy fedezni tudja a fizetési mérleg növekvő hiányát - erről állapodtak meg kedden a Nemzetközi Valutalappal.

Mugur Isarescu, a központi bank kormányzója jelentette be, hogy a román vállalás értelmében az ország a fizetési mérleg hiányát az idei évben a nemzeti termék 5,5 százalékára mérsékli a 2003 évi 5,8 százalékról.

Isarescu pontos számot nem említett a valutatartalékok növelésének mértékéről, csak annyit közölt, hogy a tartalékok jelenleg kevesebb mint 3,5 havi import fedezésére elegendőek és ezt a mértéket a 3,5 havi szintre kívánják emelni.

Februárban a valutatartalékok – a 101,5 tonna aranyat nem számítva – 6,43 milliárd eurót tettek ki. A tartalékoknak fedezniük kell az államháztartás adósságtörlesztési terheit, illetve fedezni a várhatóan 10-15 százalékkal növekvő importot. Tavaly a behozatal 34,4 százalékkal, 22,2 milliárd dollárra nőtt, megkétszerezve az ország kereskedelmi mérlegének hiányát, amely 4,5 milliárd dollárra növekedett. Februárban az ország esedékes törlesztései 1,29 milliárd eurót tettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik