Belföld

Mars – kettős napfogyatkozás

Az Opportunitynek a Marson sikerült megörökítenie, ahogy először a Naprendszer legkisebb holdja, a Deimos haladt át a Nap előtt, majd három nappal később társa, a Phobos.

A Mars kisebbik holdja, a Deimos március 4-én magyar idő szerint hajnali 4 óra 4 perckor lebegett el apró foltként a Nap előtt. A Phobost március 7-én hajnali 3 óra 46 perckor sikerült elkapnia a rover kamerájának a napkorong szélén.



Mars – kettős napfogyatkozás 1


A NASA kutatói a jövőben több hasonló eseményt is meg kívánnak örökíteni a Spirit és az Opportunity kameráival. Az előzetes bejelentések szerint a Phobosról március 10-én egész különleges fotók készülhetnek. A felvételek hozzájárulhatnak a két hold keringési pályájáról való ismereteink pontosításához is.


Mars – kettős napfogyatkozás 2

Phobos

Két apró, szabálytalan alakú hold


A szabálytalan alakú Phobos körülbelül 27 kilométer hosszú és 18 kilométer széles. A szintén egyenetlen formájú Deimos méretben körülbelül fele a Phobosnak, legnagyobb kiterjedése 15 kilométer. A Marson álldogálva a két hold közötti különbség azonban sokkal nagyobbnak látszik, mivel a Phobos alacsonyabb pályán kering a bolygó körül. A Deimos csaknem négyszer messzebb van a Marstól, mint a Phobos.


Mars – kettős napfogyatkozás 3

Deimos

A két marsjáró panorámakamerája naponta kémleli a napot, mivel feladatuk többek között az is, hogy minél több információt gyűjtsenek össze arról, hogyan reagál a Mars légköre a napsugárzásra. A NASA szakemberei szerint a napfogyatkozás elcsípése csupán időzítés kérdése. A Deimos 50-60 másodperc alatt vonul el a Nap előtt, a Phobos ennél gyorsabban, 20-30 másodperc alatt.

Félelem és rettegés

A Földről látható teljes napfogyatkozás különlegessége, hogy a Nap és a Hold szinte azonos méretűnek látszik az égbolton, így tökéletes takarásba képesek kerülni. A Mars távolabb van a Naptól, mind Földünk, így onnan az égbolton a Nap kisebbnek, a földihez képest kétharmad akkorának látszik. A Mars holdjai azonban olyan parányiak, hogy napfogyatkozáskor még a nagyobb Phobos is csupán a Nap felét takarja el.


A Deimos egyébként a legkisebb, a Phobos pedig az ötödik legkisebb hold a Naprendszerben. Deimos és Phobos a görög mitológiában testvérek voltak, Arész (Mars) és Aphrodité (Vénusz) törvénytelen kapcsolatából származtak. A deimos szó görögül rettegést, a phobos félelmet jelent, ez utóbbiból ered a fóbia szó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik