Belföld

Magyarországra és Csehországba települ az Esso-központ

Az amerikai ExxonMobil olajkonszern németországi cége gazdaságossági megfontolásból Hamburgból Magyarországra és Csehországba telepít mintegy 200 munkahelyet - közölte a cég szóvivője.

A Hamburger Abendblatt-nak nyilatkozó szóvivő Rainer J. Abbenseth elmondta, hogy az ezer főt foglalkoztató központ átszervezésére és a kiszervezésekre májusban kerül sor. Ennek keretében kerülhet a cég európai könyvelési osztálya Prágába. A lap cikke arról nem szól, hogy Magyarországra mely tevékenységét hozná el az ExxonMobil német leányvállalata.

A lap szerint teljesen kézenfekvő okai vannak a cég átszervezésének, amely nem egyedi példa Németországban. Az Abendblatt a Dricon Managing Consultants AG tanulmányában szereplő adatokat idézi. Eszerint Csehországban csupán 330 euró az átlagos havi bér, Magyarországon 380 euró, míg Németországban 2198 euró.

A lap Hans-Werner Sinnt, az Ifo gazdaságkutató elnökét idézi. Véleménye szerint már nem érvényes az, hogy a nagy német cégek a komplikált feladatokat saját hazájukban oldják meg és csupán az egyszerű összeszerelési munkákat végeztetik el olyan országokban, ahol olcsó a munkaerő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik