Belföld

Gyémántcsiszoló üzem nyílik Salgótarjánban

Gyémántcsiszoló üzemet hoz létre Salgótarjánban kormánytámogatással a budapesti székhelyű Duna Silver Kft. közel négymilliárd forintos beruházásban; a termelést 2004 augusztusában indítják 115 alkalmazottal - jelentette be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi tárca vezetője kedden sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

A barnamezős beruházás három ütemben valósul meg 2004 és 2006 között. Augusztusban 115 dolgozóval indítják a termelést, 2006-tól pedig már teljes kapacitással működik az üzem, és 345 alkalmazott végzi az ékszerekbe kerülő gyémánt csiszolását – közölte Burány Sándor.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatnak tekinti, hogy a kabinet által egyedi határozattal támogatott munkahelyteremtő beruházások a gazdasági gondokkal küzdő térségekben valósuljanak meg. Ismertette, az üzleti befektetők által létrehozott Duna Silver Kft. az ország különböző pontjain tervez hasonló beruházásokat, ezek közül a salgótarjáni lesz az első.

A gyémántcsiszoló üzem az öblösüveggyár területén működik majd, a kft. által egyelőre bérelt ingatlanban. Burány Sándor közlése szerint a Duna Silver Kft. csaknem négymilliárd forintos beruházásához a kormány 864 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a Munkaerőpiaci Alap terhére.

Ebből 480 millió forintot tesz ki a gépbeszerzési hozzájárulás, ami a bekerülési költségek 29 százalékát jelenti, és további 384 millió forintot fordít a kormány a képzésre, ez a képzési költségek 45 százalékát teszi ki – mondta Burány Sándor. Kiemelte: a leendő alkalmazottak a Salgótarjánban és a város környékén élő regisztrált munkanélküliek köréből kerülnek majd ki.

Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója elmondta: Salgótarjánban 18,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, a nógrádi munkanélküliek 36 százaléka a megyeszékhelyen és környékén él. A megyei munkanélküliségi mutató 15,5 százalékos volt február végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik