Belföld

Dinamikusan terjeszkedik a Provident – csökkent a profit

A képviselői hálózatán keresztül kis összegű, 50-120 ezer forintos rövid lejáratú készpénz-hiteleket nyújtó Provident Pénzügyi Rt. 2003-ban 6,7 millió forint adózás előtti eredményt ért el, 11,545 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett - mondta Eddie Lawrenson vezérigazgató a cég keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Provident az előző évre 87,9 millió forint adózás előtti nyereséget könyvelt el, a mérlegfőösszeg 2002 végén 3,499 milliárd forint volt.

A társaság működése eddigi közel három éve alatt több mint 350 ezer darab hitelt nyújtott, az átlagos hitelösszeg az első kölcsön esetén 70 ezer, második kölcsön esetén 90 ezer forint volt tavaly. Az aktív ügyfelek száma eléri a 160 ezret, akikkel a társaság mintegy 500 alkalmazottja és több mint 2.500 képviselője tartja a kapcsolatot.

A Provident vezére elmondta, hogy a bukási arány, vagyis a hitelek vissza nem fizetési aránya általában nyolc százalék körül mozog az otthoni kölcsönöket folyósító cégek esetében. A Provident ennél 1-2 százalékkal jobb mutatókat ért el Magyarországon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Provident több mint 16 milliárd forintot fektetett be eddig Magyarországon. Tavaly a cég árbevétele 260 százalékkal, a kihelyezett hitelek 230 százalékkal, a begyűjtés 250 százalékkal emelkedett. A növekedés ára a nyereségesség csökkenése volt. Az üzemi eredmény a cégnél negatív volt (tavaly 431,4 millió forintot tett ki), az adózás előtti eredmény azonban pozitív maradt (6,7 millió forint). Ez a pozitívum egyébként a rendkívüli eredménynek köszönhető, amely “egy anyavállalattal kapcsolatos tétellel” függ össze – tudtuk meg.

Eddie Lawrenson a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Provident idén országossá teszi hálózatát, hiszen Kaposváron, Zalaegerszegen és Szombathelyen is megnyitják irodáikat. Így minden megyében képviseltetni fogja magát a cég, amely idén 76-ról 110-re bővíti irodáinak számát. A belső munkatársak száma is 500-ról 650-re fog növekedni.

A vezérigazgató elmondta, hogy idén a beinduló tévékampánytól függ, sikerül-e nyereségesen gazdálkodnia a Providentnek. 2005-re viszont már biztosan profitot vár a vezérigazgató.


A Provident rövid lejáratú, 6, 9 és 12 hónapos hiteleket nyújt 50 és 120 ezer forint közötti összegben. A jogszabály szerint számított teljes hiteldíjmutató (THM) 26 hetes kölcsönnél 438 százalék, 39 hetes kölcsönnél 334 százalék, 52 hetes hitelnél pedig 227 százalék. Mindezzel kapcsolatban Eddie Lawrenson hangsúlyozta: a THM mutató Amerikából ered, és nem veszi figyelembe, hogy a Provident rövid lejáratra ad kölcsönt.


Ha például valaki 10 forintot kölcsönad, és egy hét múlva 11 forintot kér vissza, annak a THM mutatója 14 ezer százalék lenne – jegyezte meg. A Provident vezérigazgatója szerint az ő szolgáltatásaik különböznek a hagyományos bankokétól, hiszen például kiszállási díjat nem számláznak fel, de természetesen az, hogy otthonukban keresik fel az ügyfeleket, drágítja szolgáltatásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik