Belföld

Erdélyben is „fogy a magyar”

Egy hamarosan megjelenő prognózis szerint 2008-ra 40 százalékkal kevesebb magyar általános iskolás korú gyerek lesz Erdélyben, mint 1990-ben. Az adatsor szerint tavaly több egyetemista volt Erdélyben, mint ahány magyarul tanuló középiskolás – írja a Transindex internetes portál.

Az elmúlt 15 évben az erdélyi magyarság körében 4 százalékkal csökkent a születések száma – e negatív demográfiai trendnek egyenes következménye az iskolások számának csökkenése. A trend egyébként általános, a román fiatalok száma is csökken, de a magyarok esetében a csökkenés az 1990-2020-as intervallumra számolva 6-8 százalékkal magasabb.

A különbség, számol be a tanulmány, főként a rurális környezetben való fogyás eltérése miatt következik be, merthogy ez a magyar lakosság esetében jelentősebb. Általában a legnagyobb fogyás a szórványvidéken van. 2020-ban, derül ki a tanulmányból, a magyar felsőoktatási korú fiatalok 85 százaléka mindössze 7 erdélyi megyéből származik majd. Ezek Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Szilágy, Bihar és Kolozs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik