Belföld

Drágább és modernebb lesz a posta

Március 16-tól megváltoznak a postai levél- és csomagtovábbítás díjai. A Magyar Posta Rt. közleményében a szolgáltatások minőségi színvonalának emelésére, valamint a termékszerkezet korszerűsítésére hivatkozott.

A többek között a tarifaváltozásokról szóló javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a Pénzügyminisztériummal egyeztetve vizsgálta felül, majd széles körű közigazgatási egyeztetésre bocsátotta. Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az IHM megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét 10 százalékban maximálta. Az áremelkedés éves mértéke — tekintettel a márciusi hatálybelépésre — 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék. Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi – ígéri az informatikai tárca.

A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél 50 grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.


Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az úgynevezett elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése felváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban. Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90–160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellett.


A Magyar Posta Rt. új díjszabását a postahivatalokban — a hatályba lépést megelőzően — írásos formában is közzé teszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik