Belföld

Athosz-hegy – XII. századi szerb kolostor égett le

Az eredetileg feltételezettnél nagyobb kárt okozott a csütörtöki tűzvész az északkelet-görögországi Khilandariu szerb ortodox rendházban, az Áthosz-hegyi kolostorköztársaságban.

A vélhetően a fűtési rendszer hibája okozta tűzben a nagy kiterjedésű komplexum XII. századi épületeinek a fele megsemmisült, a négyemeletes lakószárnynak gyakorlatilag csak a külső falai állnak. A tűz, amelyet a fa tetőzet kivételével csak 12 órás küzdelemben sikerült teljesen leküzdeni, elpusztított négy kápolnát is, bennük XVI-XVIII. századi freskókkal.

A kolostor legértékesebb műtárgyaiban, a XIV. századi ikonokban és egyéb vallási relikviákban nem tett kárt a tűz, mert azokat az ott élő 25 szerzetes időben biztonságba helyezte.

Nyolc évszázadnyi szerb történelem vált a lángok martalékává, a károk pénzben kifejezve elérhetik a 10 millió eurót, az újjáépítés legalább egy évtizedig eltart. Szerbiában nagyszabású adománygyűjtés indult a leégett kolostor újjáépítése céljából. A szerb kormány vasárnap 10 millió dinár (140 ezer euró) gyorssegélyt bocsátott a rendház rendelkezésére.

Forrás: www.geographic.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik