Belföld

Az exit pollok szerint az ellenzék győzött a görög választásokon

A szavazás befejeztével alighanem biztosra vehető, hogy az ellenzéki Új Demokrácia párt és annak vezetője, Kosztasz Karamanlisz alakíthat kormányt Görögországban. A vasárnapi választások után a közvéleménykutatók az eddig kormányzó szocialisták vereségét jelzik.

Karamanliszék körülbelül öt százalékkal vezettek vasárnap este a felmérések szerint a szocialisták előtt, akiknek az élén George Papandreou áll. (A szocialisták vezetői évtizedek óta a Papandreou családból kerülnek ki, míg a konzervatívok vezetői általában a Karamanlisz família tagjai – legalábbis az ötvenes évek óta.) George Papandreou egyébként vasárnap este már elismerte pártja vereségét.

Ha az előzetes eredmények igaznak bizonyulnak, akkor a szocialisták 11 év után kényszerülnek a hatalom átadására. A mostanáig kormányzó PASZOK egyébként 1990-93 kivételével 1981 óta volt kormányon a balkáni országban.

A mostani választás kulcsmomentuma az athéni olimpia megrendezése, illetve a ciprusi kérdés megoldása volt – írja a BBC. A brit hírforrás szerint olyannyira nagyok például az építkezésben a lemaradások, hogy egyesek szerint már felmerült az ötkarikás játékok lemondása is – igaz, ezt a kormányzat eddig mindig cáfolta.

Az Új Demokrácia párt hívei máris zászlókkal “feldíszített” autókkal járják Athén utcáit, és ünneplik pártjuk győzelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik