Belföld

Nem lehet gond a gázellátással

Zavartalan a földgáz-ellátás Magyarországon, noha a 2003/2004-es téli szezonban február végéig a földgáz felhasználás 8,7 milliárd köbméter volt, ami alig 150 millió köbméterrel marad el a 2002/2003-as tél hasonló időszakának rekord fogyasztásától - mondta pénteken az Econewsnak Fasimon Sándor, a Mol Rt gázüzletágának vezetője.

A Mol a gázszükségletet tárolói készleteiből, valamint importból fedezi. A társaság az idei téli szezon előtt 3,3 milliárd köbméter gázt tárolt be hazai tárolóiba és további 600 millió köbméter tároltatott Ukrajnában. Az itthon betárolt mennyiség 300 millió köbméterrel haladja meg a 2002 őszén betárolt mennyiséget.

Fasimon elmondta, hogy az idei télen a csúcsfogyasztást hozó napokon a felhasználás 82 millió köbméter volt, míg tavaly némely napokon meghaladta a 85 millió köbmétert.

A Mol szerint sem idén, sem a következő 3-4 évben nem várható fennakadás a magyarországi gázellátásban. A társaság jelenlegi csúcskapacitása napi 96,2 millió köbméter, amelyet egy, az algyői tárolónál megkezdett 9 milliárd forintos beruházással napi 3 millió köbméterrel növel. A Mol várakozásai szerint a napi csúcsfogyasztás igény 2010-ben sem lesz több 94 millió köbméternél.

A gázellátás kérdése az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága energetikai albizottságának szerdai ülésén is téma volt. Ezen Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH)elnöke azt mondta, hogy veszélybe kerül a gázellátás biztonsága, ha nem indul intenzív beruházási program 2004-ben. A MEH szerint 2010-ig napi 100 millió köbméteres fogyasztásra is fel kell készülnie a Molnak.

Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója az albizottság ülésén elmondta: a következő öt évben 150 milliárd forintot fordít a Mol a gázeszközök fejlesztésére.

Mosonyi ugyanott kifejtette: a fejlesztéseknél a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az előre bejelentett gázigények nem teljesen megbízhatók, az igénybejelentések ugyanis nem kötelező érvényűek. “Az albizottság következő, májusi üléséig a Mol az energiahivatallal közös gázigény-felmérést végez” – mondta Fasimon Sándor.

Hozzátette: ennek a felmérésnek az eredményétől függ a MEH által sürgetett harmadik, szlovákiai import gázvezeték kiépítése is, amelynek költsége mintegy 30 milliárd forint. Elképzelhető olyan megoldás, hogy ennek az úgynevezett interkonnektor vezetéknek a kiépítésére oly módon kerül sor, hogy a többlet kapacitást igénylők fizetési kötelezettséget vállalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik