Belföld

Leállhat a bérlakásépítés

A belügyminisztériumi megszorításoknak több mint a felét a lakáskereteken „verik le". A 10,1 milliárdos takarékossági kötelezettségből 5,3 milliárdot erről a területről vonnak el. Gyakorlatilag leáll az államilag támogatott bérlakásépítés - írja a Világgazdaság.

Az eddig megszokott formában nem folytatódhat a bérlakásépítés – ismerte el Fegyverneki Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A jövő a vállalkozói alapon épülő bérlakásépítésé – vallják a szakértők. A bérlakásprogram 7 milliárdos pályázati keretét 3,4 milliárddal kurtították, a panelprogramét egyharmadára csökkentették. Az ózdi martinsalakos házak helyreállítására szánt öszszegből 500 milliót vontak el. Magának a hivatalnak a működési kiadásaiból nyolcmilliót faragtak le.

A hivatal vezetője tudomásul vette a döntést, de nem boldog, ahogy fogalmazott. A hazai bérlakásállomány növelésére mindenképpen szükség van, s erre a legjobb megoldás a lakbér-támogatási rendszer bevezetésével meginduló vállalkozói bérlakásépítés lehet. Hatékonyabb is ez a módszer, hiszen amíg a megszokott pályáztatással 100 millió forint közpénz segítségével 11 bérlakás épülhet fel, addig csaknem megtízszereződik ez a szám, ha vállalkozói alapon épülhetnek a lakások, mutat rá Fegyverneki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik