Belföld

Kevés magyart vonz az EU-munka

Egyelőre csak hazánk jelentett be munkavállalási korlátozást az EU jelenlegi tagállamaival szemben, amelyek közül legutóbb Írország közölte, hogy korlátoz – igaz, csak a „segélyturizmust", és nemcsak az új belépőket sújtva. A magyarok külföldi munkavállalási kedvéről a Népszabadság ír.

“Magyarország az értékeire és a tudására büszke ország. Elsősorban tehát a pozíciók egyenlőségéről van szó” – e szavakkal magyarázta, s egyben erősítette meg tegnap Medgyessy Péter miniszterelnök az EU jelenlegi tagállamaival szemben hozott magyar munkavállalási korlátozásokat, miután fogadta Edward Fenech Adami máltai kormányfőt. A jelenlegi tizenöt tagország közül lényegében mindegyik megtagadja a csatlakozó nyolc kelet-európai ország polgáraitól a szociális ellátórendszerhez való teljes és azonnali hozzáférést.

Az Európai Bizottság tegnap nem kívánta érdemben kommentálni a magyar döntést. Jean-Christophe Filori, a bővítési biztos szóvivője emlékeztetett arra, hogy a korlátozások alkalmazásának – és esetleges viszonzásának – lehetőségét a csatlakozási szerződés rögzíti.

Magyarország esetében egyébként csak minden századik munkavállaló esetében prognosztizálja egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány, hogy külföldön fog munkát vállalni. Igaz, nálunk a bérek csak az EU-átlag ötödét teszik ki, a munkanélküliség viszont 2,2 százalékkal alatta marad a tizenötökének. Lengyelországban ezzel szemben húsz százalék a munkanélküliség. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a fiatal lengyelek 40 százaléka, vagyis hatmillió ember szeretne külföldre költözni, és ott vállalni munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik