Belföld

FT a munkaerő-piaci vitáról: Magyarország visszavág

A jelenlegi EU-tagok munkaerőpiaci és jóléti korlátozásaira bejelentett magyar viszonossági intézkedések jelzik, milyen felháborodással fogadták a csatlakozó országok, hogy a Tizenötök engedtek "a több tízezer szegény kelet-európai nyugatra vándorlásával" kapcsolatos félelmeknek - írta pénteki elemzésében a Financial Times.

A brit üzleti napilap “Magyarország megtorló korlátozásokat vezet be az EU-val szemben” címmel megjelent írása idézi Margot Wallströmöt, a bizottság környezetvédelmi biztosát, aki ügyvezető jelleggel a foglalkoztatási és szociális ügyeket is gondozza, és aki azt mondta: írásban fogja kérni a tagországoktól terveik pontos ismertetését. “Mindannyiunk felelőssége, hogy ez az egész ne fajuljon el. Biztosítani kell, hogy az ügy ne váljon érzelmileg túlfűtötté” – mondta Wallström.

Mary Coughlan ír szociálisügyi miniszter a soros ír EU-elnökség nevében nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: nem tartja megtorló jellegűnek a magyar lépést, mert a csatlakozási szerződés alapján a jelenlegi és az új tagországoknak egyaránt törvényes lehetőségük van átmeneti intézkedések bevezetésére. “A csatlakozó országoknak is jogukban áll hangot adni aggályaiknak” – mondta az ír kormánytisztviselő a Financial Times szerint.

A brit napilap idézi Tóth Tamás magyar külügyminisztériumi szóvivőt is, aki szerint a munkaerőpiaci korlátozások az EU versenyképességének fognak ártani. “Európa nem a megfelelő irányba halad” – mondta a Financial Times szerint a magyar külügyi szóvivő.

Akar László, a Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerint azonban a magyar intézkedések politikai jellegűek, amelyeknek jó eséllyel nem lesz tényleges hatása a magyar munkaerőpiacra. Akar László a lapnak azt mondta: valószínűleg nagyon kevesen fognak munkát keresni a gazdag nyugat-európai országokból a keleti tagállamokban.

A szakértő szerint a magyar intézkedés jelképes jellege miatt azok a nyugati vezetők, akik máris a térségben dolgoznak – például multinacionális vállalatoknál -, gond nélkül meg tudják majd hosszabbítani munkavállalási engedélyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik