Belföld

Eladta Scania-részesedését a Volvo

A svéd Volvo teherautógyár 15 milliárd koronáért eladta a Deutsche Banknak a versenytárs Scaniában lévő részesedésének egy részét - közölte a Volvo pénteken Londonban. A bank a későbbiekben továbbadja a részvényeket.

A világ második legnagyobb teherautógyára összesen 63,7 millió Scania-részvénytől válik meg. Az ügylet után 27,3 millió részvény marad a birtokában, 24,8 százalékos szavazati joggal. A megmaradt részesedése értéke 6,2 milliárd korona, ezt április 23-ig kell eladnia.

Az EU versenyfelügyeletének korábbi döntése értelmében kell a Volvónak megválnia a Scania-részesedéstől. A Volvo 2000-ben próbálta megszerezni a Scaniát, de csak az alaptőke 45,5 százalékáig és a szavazatok 30,6 százalékáig jutott. Amikor ugyancsak 2000-ben az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Volvo megvegye a francia Renault VI teherautó-részleget és vele az amerikai Mack Trucksot, feltételül szabta a Scania-részesedésből való kiszállást, és addig is megtiltotta a Volvónak a tulajdonosi befolyás gyakorlását a Scaniában.

Előzőleg, 1999-ben, a Volvo személyautó-részlege a Ford tulajdonába került.

A Volvo teherautógyár február végén közölte: a tavalyi utolsó negyedévben 1,598 milliárd svéd korona volt az adózás előtti eredménye az egy évvel korábbi 737 millió korona után. A nettó eredmény 1,144 milliárd svéd korona lett a 2002. évi 638 millió után.

A Volkswagen, amely 34 százalékos szavazati joggal rendelkezik a Scaniában, nem kívánja növelni részesedését. Elemzők szerint a Deutsche Banknak most eladott részvényekre a svéd Investor befektetési társaság pályázik, neki 20,4 százaléknyi szavazati joga van a társaságban, s nemrégiben eladott érdekeltségeiből, hogy pénzhez jusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik