Belföld

Szentté avathatják az unió szülőatyját

Miközben sok európai politikus azért lobbyzik, hogy az unió alkotmányába kerüljön be az utalás a keresztény értékekre, a Vatikán az unió alapító atyját avathatja szentté.

Szentté avatják-e az európai integráció egyik alapítóját – feszegeti a francia sajtó. A Figaro értesülése szerint befejeződött Robert Schuman boldoggá avatásának első szakasza.

Ezt ugyan az illetékes metzi érsekség szóvivője úgy pontosította, hogy a volt francia külügyminiszter, majd kormányfő boldoggá avatása, ami 1990-ben kezdődött el, a vége felé tart ugyan, ám korai még bármiféle határidőről beszélni. Az érseki szóvivő hozzátette még: a boldoggá avatáshoz el kell ismerni egy csoda megtételét vagy megtörténtét, ami – fogalmazott – az Európai Unió egyik alapító atyjának esetében még nem a helyzet. Ugyanakkor metzi érseki szóvivő elismerte, a pápa személyes érdeklődéssel kíséri Robert Schumann boldoggá avatásának ügyét.

II. János Pál a közelmúltban a francia püspököknek megerősítette, hogy Európát nem lehet egyesíteni a keresztény értékek nélkül, sőt akár azok ellenében. A katolikus egyházfő régóta küzd azért, hogy a kibővülő Európai Unió készülő alkotmányos szerződésébe kerüljön be utalás a keresztény értékekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik