Belföld

Nem elégedett a gazdasági elit a kormánnyal

A gazdasági elit pártpreferenciáit tekintve jelentős előnyre tett szert az utóbbi hónapokban a Fidesz. A jelenség azért is figyelemre méltó, mert e kör többsége baloldalinak és liberálisnak vallja magát - olvasható a Világgazdaságban.

A tömegtájékoztatás és a saját tapasztalatok által kialakult gazdasági közhangulat nem valami rózsás, s a lakosság kedvezőtlen érzéseit a kormányoldal szenvedi meg.

A gazdasági elit képviselői is meglehetősen elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal, de nem maradt meg szép emlékeik között az Orbán-kabinet tevékenysége sem. A Medgyessy-kormány munkáját – százfokú skálán – 40 pontra értékelik, az Orbán Viktor vezette testületét – utólag – ugyanekkora mutatóval minősítették. A kormánnyal való elégedetlenségüknek elsősorban a gazdasággal összefüggő okai vannak: 88 százalékuk a fogyasztói árak feletti kontrollfunkciót hiányolja, 82 százalékuk a mezőgazdaság problémáinak hatékonyabb kezelését várná el.

Ugyanennyien a foglalkoztatáspolitikában, a munkahelyteremtésben tartják gyengének a kormány teljesítményét, 74 százaléknyian pedig általában véve a gazdaságirányítással elégedetlenek. Nagyon sokan (88 százaléknyian) felróják a kormánynak azt is, hogy nem sikerült az egészségügyet rendbe tennie.

Bármennyire is kritikusak a Medgyessy-kabinettel kapcsolatban, magát a miniszterelnököt kevésbé marasztalják el. Megítélése kedvezőbb, mint kormányáé: 7-tel többre, 47 pontra értékelték eddigi tevékenységét. Ugyanakkor a gazdasággal foglalkozó tárcák vezetőit nem érzik helyzetük magaslatán lévőnek. Különösen Németh Imrével és az azóta már távozott László Csabával szemben kritikusak: 34-34 pontra értékelték őket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik