Belföld

Müller, a Thurgau – Budai Müller Thurgau 2003, Nyakas Pince

Fennállásunk óta először próbáljuk pennánkat a müller thurgaun köszörülni. Ennek, tudásunk korlátain kívül, objektív okai is vannak.


Müller, a Thurgau – Budai Müller Thurgau 2003, Nyakas Pince 1
Budai Müller Thurgau 2003, Nyakas Pince

A müller thurgau defenzívában van, alig találkozhatni vele a polcokon. A sors igazságtalansága okán, vagy joggal szorult-e vissza a poétikus nevű müller thurgau vajon? Vagy sajton (Karinthy)?

Nem volt ez mindig így, a kombinátos időkben nagyon is sikeres fajta volt a müller thurgau (továbbiakban mt), mert képességei jól passzoltak az akkori idők szelleméhez, ami kétségkívül kicsit gyanússá teszi. Itt főleg a termés mennyiségére gondolunk, az mt okádja a fürtöket, volt, hogy vagy két évtizede (Gyöngyösön) 20 tonnát szüreteltek belőle hektáronként, ma 6-9 tonna a csúcsminőség feltétele. Az mt azonos a rizlingszilvánival, bár a minap olyast hallottam, hogy új keletű genetikai vizsgálatok szerint nem is biztos, hogy a szilváni a mamája, hanem lehet, hogy a saszla. Az mt-t alkotója, Hermann Müller-Thurgau találékonyan saját magáról nevezte el, a szakirodalom szerint a mester a XIX-XX. század fordulóján élt és alkotott Svájcban. Itt ugrasztotta egymásnak a (rajnai) rizlinget és a szilvánit 1891-ben. Az Ainsworth-Woods borkalauz szerint Herr M-T nyilván azért csinálta ezt, mert olyan szőlőt keresett, mely rizling minőségű, ám korábban érő és bő termő. Ám sajnos ezen célkiűzései közül csak az utolsó kettőben ért el sikereket, mondják az angol borszakírók, ami azért túlzásnak tűnik. Jellegzetes mitteleurópai jószág az mt, nagy csodákra aligha képes, de az élet sem szüntelen nagy csodákból áll, szerencsére, kellenek könnyed és hétköznapi borok is. Ez itt például egy remek müller-thurgau, a hűvös-meszes-savas Etyeki borvidékről származik, a honi reduktivitás atyja, Malya Ernő bűvölte palackba.

Szép zöld reflexek csillannak a világos zöldessárga borban, üde, friss, profi illata vegetális jegyeket mutat, virágos mezőn tapodunk, majd friss gyümölcsillat zöld sugara villan a pohár felett. Egy kis cseles (tudatosan alkalmazott) szénsav csipked, karcsú és könnyű a bor, tavaszi beszélgetések és zöld saláták, vegetáriánus ételek, zöldség krémlevesek és könnyű, fehér szárnyas húsok mellé kínálkozik, illetve halak úsznak az ember csarnokvizébe, ha a Nyakas Pince 2003. évi Budai Müller Thurgau-ját kóstolgatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik