Belföld

Leálltak a diósgyőri kohók

Leállt a termelés a diósgyőri kohászatban; a több mint 1100 dolgozót foglalkoztató Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek, amit a cég tulajdonosai várhatóan tudomásul vesznek - jelentette be csütörtökön Marjasné Endrédi Zsuzsanna, a kft. vezérigazgatója rendkívüli sajtótájékoztatón Diósgyőrben.

A cég tájékoztatása szerint a cég működését finanszírozó CIB Bank Rt. nem hosszabbította meg a február végén lejárt hat hónapos hitelfolyósítási szerződést, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozta a kohászati társaságot.

A további veszteségek elkerülése érdekében a kft. tulajdonosainak és vezetésének tudomásul kell vennie a felszámolásra irányuló kezdeményezést, ezért a diósgyőri kohászat termelését bizonytalan ideig szüneteltetik – közölte a vezérigazgató.

A BNA Kft. a tavaly márciusban felszámolásra jutott DAM Stel Rt. felszámolószervezete, a Mátraholding Rt. és a kohászat három érdekképviseleti szervezetének vezetője alapította 3 millió forint tőkével. A cég az elmúlt év augusztusától termelt és foglalkoztatta a dolgozókat.

A kohászati társaság termelésének finanszírozását a CIB Bank Rt. vállalta hat hónapig, a határidő február végén lejárt, és azt a pénzintézet nem hosszabbította meg.

“A CIB a kockázatviselésben állami bank részvételét igényelte, ilyen támogatást nem tudtunk megszerezni, a gazdasági tárca támogatására sem számíthattunk, hiába volt jó a piac, hiába rendelkeztünk jelentős rendelésállománnyal, a BNA ellen beadott felszámolási kérelmet nem tudjuk kivédeni, azt tudomásul vesszük” – mondta a vezérigazgató.

Az MTI értesülése szerint három alapanyag-beszállító cég adott be felszámolási kérelmet a BNA ellen, és miután a CIB felmondta a hitelszerződést, a kohászat nem tudta előre kifizetni az energiaszámlát sem, így az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. fokozatosan leállította az áramszállítást.

A vezérigazgató megemlítette: a diósgyőri kohászat minőségi acélokkal látta el hazai és külföldi megrendelőit, naponta, egyre emelkedő árakkal ezer tonna készárut szállítottak partnereiknek.

A legnagyobb európai autógyárak, a VW, az Audi, a Daimler, a BMW első osztályú beszállítónak minősítette a BNA-t, a hazai vásárlók, elsősorban a Rába Rt. és az alsózsolcai CH Rt. bizalmát is visszaszereztük – tette hozzá.

A DAM-ot – és attól a termelőberendezéseket bérlő BNA-t – másodszor hirdette meg eladásra a Mátraholding. Az első tendert az egyetlen pályázó által ajánlott alacsony – 1 milliárd forintos – vételár miatt eredménytelennek minősítette a felszámoló. A másodízben kiírt pályázatra a miskolci székhelyű É-D Vascentrum Kft. adott be ajánlatot; döntés még nem születt.

Polgáry Gyula, a társaság képviselője közölte: benyújtott hitelkérelmükre még nem kaptak választ; vételi ajánlatukat továbbra is fenntartják, de a jelenlegi körülmények között egyelőre tehetetlenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik