Belföld

Több száz millió forintos bírságok építőipari cégeknek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a Baucont Rt-t 227 millió forint, az ÉPKER Kft-t szintén 227 millió, a KÉSZ Kft-t 136 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházának átalakítása kapcsán tanúsított, a verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekmények miatt - közölte a GVH szerdán.

A közlemény szerint a nyugdíjbiztosító 2001-ben nyílt előminősítéses eljárást hirdetett meg a budapesti, Fiumei úti székháza teljes körű átalakítására, felújítására, a kapcsolódó kivitelezői, szakipari munkálatok elvégzésére. A tenderen a Baucont Rt., a KÉSZ Kft. és az ÉPKER Kft., valamint a Középületépítő Rt. is indult. A kiíró az eljárást érvénytelennek nyilvánította.

Az eljárást a nyugdíjbiztosító 2002-ben ismét kiírta, de ekkor már tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett, a tenderen a korábban indult négy cég mindegyike részt vett.

A kiíró a részvételi felhívásban megadott értékelési szempontok alapján az ajánlattevőket rangsorolta; ajánlattételre a három legmagasabb pontszámot elért jelentkezőt, a Középületépítő Rt-t, a Baucont Rt-t és az ÉPKER Kft.-t kérte fel. E döntés ellen a KÉSZ Kft. jogorvoslattal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A GVH a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt versenyfelügyeleti eljárást indított négy építőipari vállalkozás ellen.

A versenytanács az eljárás során megállapította, hogy a Baucont Rt. és a ÉPKER Kft. a végső ajánlattételt megelőzően olyan megállapodást kötött, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek – alvállalkozási megbízás, illetve pénzbeli kárpótlás formájában – ellentételezési kötelezettséget írt elő.

A tanács szerint ez a magatartás nem csupán felosztotta a piacot az érintett felek között, de jelentős mértékben csökkentette a gazdasági verseny egyik fontos elemét, a vesztes kockázatát.

Magatartásuk megvalósította a versenyeztetéssel kapcsolat összejátszás tényállását – áll a közleményben.

A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. a vizsgálat szerint a megállapodásba később bevonta a KÉSZ Kft-t is, amely ennek ellentételezéséül később visszavonta jogorvoslati kérelmét, így szintén részesévé vált a tiltott összejátszásnak.

A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. kísérletet tettek a Középületépítő Rt. bevonására is, ez azonban nem volt sikeres; a Középületépítő Rt. nem követett el versenyjogsértést.

A pályázatot végül a Baucont Rt. nyerte meg, a megvalósítási munkálatokba bevonta a KÉSZ Kft-t és az ÉPKER Kft-t is.

A versenytanács a versenyeztetés, ezen belül különösen a közbeszerzési eljárások során történő összejátszást, piacfeladó magatartást a gazdasági verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekménynek minősítette, ezért a Baucont Rt-t 227 millió forint, az ÉPKER Kft-t szintén 227 millió forint, a KÉSZ Kft-t pedig 136 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az eset összes körülményeire figyelemmel – olvasható a GVH közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.