Belföld

Az MSZP véleménye Medgyessy népszavazási terveiről

Medgyessy Péter népszavazással összefüggő felvetése esetében két kérdés merül fel: egyrészt az, hogy politikailag értékes-e alapvető kérdésekben megkérdezni az emberek véleményét, másrészt, alkotmányjogilag lehetséges-e a véleménynyilvánító népszavazás a felvetett kérdésekben - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán az MTI-nek.

Azt a kérdést, hogy alkotmányjogilag lehetséges-e a népszavazás, nem politikai testületeknek, hanem szakembereknek kell eldönteniük – jelentette ki a szóvivő. Nyakó István Medgyessy Péter keddi felvetésére reagált, amely szerint abban az esetben, ha a pártok nem támogatják javaslatait, az európai parlamenti választás napján lehetne a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról népszavazást tartani.

Az MSZP szóvivője hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök csak abban az esetben javasolja a népszavazást, ha a pártok “nem hajlandók az együttgondolkodásra”. Medgyessy Péter országértékelő beszédében elhangzott javaslatokkal kapcsolatban elmondta, a parlamenti pártok közös európai parlamenti választási listája elérte célját, mert “megindult a közös gondolkodás a pártok között az együttműködés lehetőségeiről az országot érintő, az Európai Parlamentben képviselendő célokról”.

Nyakó István hozzátette, ugyanilyen együttgondolkodás szükséges a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, de az utóbbiról eltérő véleménye van a pártoknak. A szóvivő azt mondta, nem csupán választások alkalmával kell megkérdezni az embereket. “Nem kell félni az emberek véleményétől, azaz a népszavazás intézményének működtetésétől, hiszen négyévente egyébként is szembesülnek a pártok a választók akaratával” – tette hozzá Nyakó István. Kijelentette, a szocialista párt másfél évtizede a köztársasági elnök közvetlen megválasztását támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik