Belföld

A lengyel kormány is takarékoskodna – gyorsítják a privatizációt

Drámai hangú beszédben kérte Jerzy Hausner lengyel gazdasági miniszter szerdán a parlamentben az ellenzéket: támogassa a kormány takarékossági programját, hogy elkerüljék az államháztartás teljes összeomlását.

Hausner elmondta: az államadósság kezelhetetlen méreteket ölthet az ország májusi uniós csatlakozása után, ha a parlament nem fogadja el csomagtervét, amely négy év alatt 14 milliárd dollárral csökkentené az állam hiteligényét.

A kiadások csökkentése nélkül az államadósság meghaladná a hazai össztermék (GDP) 60 százalékát a következő öt évben. A központi bank emelné a kamatokat, a hitelminősítő intézetek leminősítenék Lengyelországot, ezért nem juthatna újabb hitelekhez. A már most is gyenge zloty tovább veszítene értékéből az euróval szemben, ez felfűtené az inflációt és visszavetné az idén 5 százalék körül várható gazdasági növekedést – érvelt Hausner.

A takarékossági terv nélkül az állam hiteligénye 200 milliárd zlotyra emelkedne 2005-ben az idei 175 milliárdról. Leszek Miller miniszterelnök korábban világossá tette, hogy amennyiben a parlament nem fogadná el a takarékossági csomagot, kormánya lemond, és előrehozott választásokat írnak ki Lengyelországban. A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt folyamatosan veszít népszerűségéből, s az ellenzéki Polgári Platform immár tartósan átvette tőle a vezetést. Ez a párt pedig húzódozik attól, hogy olyan megszorító csomaghoz adja hozzájárulását, amelyet majd nagy valószínűséggel neki kell végrehajtania.

Lengyelországban a következő parlamenti választások 2005 őszén esedékesek, de a kormány és az államfő szándékai szerint ezeket jövő tavaszra hoznák előre, részint, mert ugyancsak ősszel rendezik az elnökválasztásokat, részint pedig, hogy az új parlamenti többségnek legyen ideje az új költségvetés összeállítására. A lengyel kormány gyorsítja a privatizációt, és még ez év vége előtt három jelentős ügyletet tető alá akar hozni – mondta szerdán Zbigniew Kaniewski kincstárügyi miniszter.

Kaniewski amerikai befektetőkkel folytatott varsói megbeszélései után elmondta: a kormány az állami tulajdonban lévő PKO BP bankra, a PGNIG gázipari csoportra, valamint a PKE áramszolgáltatóra hirdet nyilvános kibocsátást az idén. Jerzy Hausner január végén jelezte: ha nem teljesítik a 2004-es privatizációs célkitűzéseket, akkor az államadósság meghaladhatja a hazai össztermék (GDP) 55 százalékát. Az idei évre 8,83 milliárd zlotys privatizációs bevételt terveznek Lengyelországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.