Belföld

Merényletsorozat Irakban – 100 halott

Legalább 100 ember vesztette életét, amikor a siíták vallási ünnepére összegyűlt tömegben pokolgép robbant Kerbalában és Bagdadban - számol be a BBC. Eközben támadás ért egy amerikai katonai konvojt, és megtámadták az al-Dzsazíra arab televízió forgatócsoportját is.

Robbanás rázta meg kedd délelőtt a Bagdad északi részén fekvő Musza el-Kázim imám nevét viselő szentélyt. A merényletben legkevesebb százan haltak meg és több százra tehető a sérültek száma. A merényletet feltehetően pokolgépekkel követték el a síiták szent városában, az egyik legjelentősebb vallási zarándoklat idején. Az eseményre becslések szerint több mint kétmillió ember érkezett Kerbelába.

Szintén kedd reggel támadás érte az al-Dzsazíra arab tv-csatorna forgatócsoportját. A stáb gépkocsija egy, az úton elhelyezett pokolgépre futott. A három sérültet kórházba szállították, de hamarosan ki is engedték őket. Az iraki ideiglenes kormányzótanács már többször megakadályozta az al-Dzsazíra riportereinek bejutását a kormányhivatalokba, mivel riportjaikban rossz fényben tüntették fel tisztviselőiket.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik