Belföld

Megúszták az egyházak a Draskovics-csomagot

Továbbra sem fejeződött be az idei költségvetési támogatások elosztása – közölte a Magyar Hírlappal a Miniszterelnöki Hivatala. Ebben az évben a határon túli magyar egyházi személyek számára is biztosítanak 36 millió forintot.

Idén összesen 26 milliárd forinthoz jutnak az egyházak az állami költségvetésből hitéleti tevékenységük támogatására. Ebből a legnagyobb összeg a személyi jövedelemadó egy százalékát kiegészítő támogatás: 11 milliárd forint. Az egyházak a vissza nem kapott ingatlanok után, pénzbeni ingatlankárpótlásként 7,4 milliárd forintot kapnak.


A Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokkal foglalkozó államtitkárságán közölték: az idei költségvetési támogatások elosztása az egyházak között még nem fejeződött be. Az viszont már egyértelmű, hogy a miniszterelnökséget érintő takarékossági intézkedések köréből az egyházi számára utalandó összegek kimaradtak. Új elem, hogy a határon túli magyar egyházi személyeknek is adnak 36 millió forintot.


“Az egyházi finanszírozás összegéből nagyon nehéz lenne bárhonnan elvonni, hiszen azok döntő része normatív támogatás. Ennek hiányában az egyházi oktatási, szociális, kulturális intézmények léte kerülne veszélybe” – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. “A műemlékvédelemre 2002-ben még négymilliárdot kaptunk, idén csak 1,2 milliárdot” – közölte a püspök.
Egyházi szakértők szerint lehetne spórolni az egyházi költségekből, például az ingatlanok után kifizetett járulékokból.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik