Belföld

Magyar túltermelés mellett jön a csirkeimport

Miközben a magyar baromfiipar túltermeléssel küzd, a hazai húspultokra is felkerül a brazil csirke, amelyet olcsóbban kínálnak, mint amennyiért a hazai termelőktől megveszik a baromfit - olvasható a Népszabadságban.

Egészségügyi kifogások miatt nem tilthatja meg az agrárkormányzat a brazil csirke importját – tudtuk meg az agrártárcánál. A múlt héten a demonstrálóknak Németh Imre miniszter azt ígérte, hogy az állat-egészségügyi hatóság fokozott figyelemmel kíséri az élelmiszerimportot, s az első gyanú esetén azonnal döntenek az import esetleges leállításáról.

Amint Takács Lászlótól, a Baromfi Terméktanács ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a magyar baromfitermelők képtelenek a dél-amerikai konkurensek áraival versenyezni. Az Egyenlítő környékén, olcsó, helyben előállítható fehérjetakarmánnyal, az átlagos magyar költségek töredékéért képesek a csirkét felnevelni, feldolgozni és Európába szállítani. Ezért fordulhat elő, hogy a fagyasztott csirkecomb, csirkemell a magyar áraknál 20-40 százalékkal alacsonyabb áron kerül a piacra.

Tavaly egyébként Brazíliából 450 tonna, Thaiföldről pedig 360 tonna darabolt csirkerész érkezett Magyarországra. Ezt rendszerint a készítménygyártók használták fel, s ezzel próbálják csökkenteni költségeiket. Most már azonban a győri baromfiboltokban megjelent az olcsó fagyasztott csirkecomb is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik