Belföld

Környezetvédelmi támogatásra pályázhatnak a kkv-k

Lehetséges, hogy az északi országok által alapított bank segítségével sikerül létrehozni egy környezetvédelmi alapot Magyarországon, amelyből a kis- és közepes vállalkozások nyerhetnek el kedvező hitelt környezetvédelmi programjaikhoz - közölte Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a "svédületes" elnevezéssel Magyarországon rendezett programsorozat keretében.

Őri István a kidolgozás alatt álló hitelkonstrukcióval kapcsolatban hangsúlyozta: a szaktárca azt a változatot támogatja, hogy egy önálló magyar alapot finanszírozzon az északi országok bankja. A bank a napi hitelügyleteknél jóval kedvezőbb feltételekkel biztosít kölcsönt. A hitelkonstrukció másik változata az lenne, hogy az európai uniós programokhoz a saját erő kiváltásához lehetne pénzt elnyerni a banktól.

A bankot öt északi ország hozta létre, jövőre a tulajdonosok kiegészülnek a három balti állammal. A bank egyrészt a csatlakozó országok felzárkózását segítette, vegyesvállalatokat finanszírozott, általában a hosszú távú programokban érdekelt.

A svéd cégek jelentős környezetvédelmi tapasztalatai nagy segítséget adhatnak a magyarországi feladatok megoldásához. Svéd cég készítette például a budapesti szennyvíztisztító megvalósíthatósági tanulmányát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik