Belföld

Szeretjük a női politikusokat

Dávid Ibolya személyét továbbra is elég nagy konszenzus övezi, sokkal inkább, mint a vele lényegében azonos össz-megítéléssel bíró Mádl Ferencet. Ennek legékesebb példáját a pártszimpátiák szerinti vélemények alkotják - olvasható a Népszabadságban.

Dávid Ibolyát kivéve, minden politikust főképpen a párthovatartozásuk szerint értékelnek az emberek. A kormánypártok szimpatizánsai a saját politikusaikat kedvelik, az ellenzékieket nem igazán. E megítélésbeli sajátosság még markánsabban érzékelhető a Fidesz táborában: bennük az övéik iránt nagyobb rokonszenv, a másik oldal politikusaival szemben erősebb ellenszenv munkál, mint az MSZP híveiben.


A politikai beállítódás szerinti véleménykülönbségek a köztársasági elnök Mádl Ferencre is rávetülnek, hiszen az MSZP szimpatizánsai 58, az SZDSZ-esek 51 pontot, a Fidesz támogatói viszont 70 pontot adtak neki. Dávid Ibolya esetében sokkal kisebbek az eltérések. A szocialista és fiatal demokrata szavazók majdhogynem egyformán értékelik: az előbbiek 62, az utóbbiak 65 pontot adtak neki, s a szabad demokraták véleménye is alig marad alatta az átlagnak (59 pont).


Az efféle megítélésbeli kiegyensúlyozottság általában is jellemző rá, a legalacsonyabb rokonszenvmutató (60 pont a fiatalok és a szakmunkások körében) és a legmagasabb érték (66 pont a középkorúak és a diplomások csoportjaiban) között alig van eltérés.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik